Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Vintage Style - The Glenrothes Vintage Reserve

2017. január 22. - Szittnyai Zalán

glenrothes.jpg

Rothes, Speyside. Skócia "whiskyszívében" az 1800-as évek elejétől párolták a whiskyt elhagyott pajtákban, föld alatti pincékben, vagy a fészerben. Az 1870-es években a régi temető melletti fűrésztelepen James Stewart nagy álmokat szövöget, saját lepárló építésén gondolkodik. 1878-ra elkészül a mű, ám a lepárlót már William Grant és Robert Dick indítják be. 1879 karácsonya emlékezetes lehetett a lepárlómesterek számára, hiszen alig hűlt ki a karácsonyi pulyka az asztalon, december 28-án már az első párlatok csorogtak az üzemben. 1887 ismét egy jeles dátum, hiszen az addigra jól prosperáló cég társulva az islay-i Bunnahabhainnal megalapítja a Highland Distillers Ltd-t. A XX. századra a speysidei üzem fontos beszállítóvá válik a legnagyobb nevű blended whiskykhez, így például a The Famous Grouse vagy a Cutty Sark is Glenrothes alapokra helyezi italait. Sőt a Cutty Sark kifejezetten az amerikai szesztilalom sújtotta piacra igényelt könnyed, fűszeres, mézes, füves rothesi whiskyt a keverékeihez. A lepárlót, ha rövid időre is, többször bezárták, például az I. világháború idején, vagy a 30-as években. Legnagyobb partnerük ekkorra már a Berry Bros & Rudd volt, London legpatinásabb bor- és szeszesital kereskedőcége. Az ő sugallatukra (az évszázados boros tapasztalatok hatására) kezdetek először ún. vintage whiskyket, azaz évjáratos tételeket készíteni. Korábban leírtuk, hogy a whiskynél is megjelennek a terroir és az évjárat hatásai, más időjárás, más minőségű árpa, más minőségű hordók stb. Legelső évjáratuk az 1979-es volt, azóta minden évről vezetnek "pincekönyvet" szakszerű évjárati, időjárási, erjedési leírásokkal. Rendkívül egyedi és megismételhetetlen innentől a Glenrothes stílusa! A közös munka olyannyira beválik, hogy a 90-es évekre a főtulajdonos a Berry Bros & Rudd lesz a birtokon. Onnantól kezdve pedig teljesen a borok mintájára palackoznak.

Három fő típusú whiskyt készítenek:

1. Single Vintage: csak egy évjáratban készült párlatok kerülhetnek a palackba az adott sorozatban

2. Reserve: válogatott évjáratok házasítása, cél az, hogy a különböző évjáratok együtt egy magasabb minőséget alkossanak

3. Special Release: csak a legkiválóbb, legkülönlegesebb régi évjáratok palackozása

Az érlelés exbourbon és exsherryhordóban történik, az alappárlat minőségétől függő időtartamban. Érdekesség, hogy a sherryhordó nyolcszor többe kerül, mint a bourbonhordó. Talán ezért is használják kisebb mennyiségben, elvégre Skóciában járunk!

Nézzük meg a Vintage Reserve sorozatot, amely jelenleg tíz évjárat házasításából született (1978, 1989, 1992, 1993, 1995, 1998, 2001, 2004, 2005, 2006).

glenrothes1.jpg

The Glenrothes - Vintage Reserve:

Szín: Klasszikus mélyarany.

Illat: Füves és mézes, hangás speysidei legelők illata. Zöld gyümölcsök, frissen vágott fű, széna és citrusok zenéje.

Íz: Finoman mentás, füves és citrusos, elképesztően sima és csiszolt felszínű. Újra és újra kortyolásra csábít.

Lecsengés: Krémesen friss, gyümölcsös és finom. Minden durvaságtól és éltől mentes, kivételesen szép speysidei!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr612146507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása