Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Bölényekkel táncoló - Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey

2017. november 09. - Szittnyai Zalán

buffalo2.jpg

Leestown, 1775. A frissen alapított városka névadói, Hancock és Willis Lee a végtelen mezőket járják, bölénycsapásokat keresve. Hamarosan patadobogást visszhangzanak a hegygerincek, többszázas bölénycsorda vált át a Kentucky folyón. Fenséges látvány, az erőtől duzzadó csorda a táj részét képezte, a vadászok bőséges zsákmányra számíthattak. Hús és prém bőven akadt azokban az időkben. A városka kereskedelmi központtá nőtte ki magát, a telepesek nagy kedvvel érkeztek. Az új lakosok pedig magukkal hozták az óhazából a lepárlás mesterségét. Kukorica, búza, árpa is volt gazdagon, a családok nekiláttak saját whiskeyfőzdéik felépítéséhez. Az első modern lepárló a polgárháború előtt, 1857-ben kezdte meg működését. Nagyon korszerű gépeivel minőségben és mennyiségben a telepesi whiskeyk fölé nőtt. Itt használtak például először gőzenergiát a lepárláshoz és ez Amerika legrégebbi lepárlója, már ami a folyamatosságot illeti, hiszen a szesztilalom idején sem zárták be, mert "gyógyászati" célra továbbra is főzték a nedűt.

buffalo.jpg

Az idők során a lepárló neve folyamatosan változott, köszönhetően a tulajdonosváltásoknak. Volt már Leestown, , OFC, Stagg, Schenley, Ancient Age is a Buffalo Trace előtt. 1870-ben Edmund Haynes Taylor Jr. vette meg a Leestown lepárlót és átkeresztelte OFC-nek. Modernizálta a gyártást, többek között gőzfűtést vezetett be az érlelőcsarnokokba, hiszen Kentucky hideg telei nem kedveztek a whiskey fejlődésének. Egy ifjú kereskedő, George T. Stagg segítségével hamarosan Amerika legkelendőbb párlatai kerültek szerte az Államok üzleteibe. Idővel Stagg tulajdonossá lépett elő, s 1904-től Stagg's Distillery néven működnek. Időközben William Larue Weller is bekapcsolódott a munkába, receptmódosításai ismét a fejlődést jelentették. Később saját lepárlóját Pappy Van Winkle egyesítette a Stitzel családéval, így megalakult a Stitzel-Weller Distillery 1935-ben. Pappy máig a legmagasabb minőségű bourbon szinonímája az USA-ban, valóságos "bourbon-jedi" volt a maga idejében. Albert Blanton ezredes 16 évesen irodai tanoncként kezdett a lepárlóban 1897-ben, majd 55 évig szolgálta az üzemet, saját, exkluzív válogatást létrehozva. Elmer T. Lee vette kezébe a lepárlómesteri kormányrudat 1949-ben, Blanton ezredes nyugdíjazásakor, szintén kisszériás bourbon őrzi az ő emlékét is. Manapság már Harlen Wheatley szabja meg a Buffalo Trace formáját, hatalmas sikereket értek el az elmúlt 20 évben.

buffalo1.png

Véleményem szerint a Buffalo Trace a klasszikus bourbon-ök archetípusa. A megkerülhetetlen whiskey. Nem hiányozhat a bárok itallapjairól, és otthonunk polcáról sem. Egyszerűen tökéletes ital. Nincs körülötte hatalmas hírverés, de ha el akarjuk kezdeni az ismerkedést a bourbon whiskey világával, keresve sem találnánk jobbat. Képzeljük egy kicsit magunkat Kevin Costner szerepébe a "Farkasokkal táncoló" című eposzban és eredjünk a bölények nyomába a fenséges Kentucky legelőkön.

buffalo4.png

buffalo3.jpg

buffalo5.jpg

 

Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Szín: A bourbon világára oly jellemző érett borostyán.

Illat: Visszafogottan hordófűszeres, vaníliás, citrusos, mazsolás illatok. Kevés fahéj is került a fűszerkeverékbe.

Íz: "A" bourbon. Kiegyensúlyozott vanília, aszalt gyümölcsök, cseppfolyós Kentucky napfény. Boldogok a bölények és mi is!

Lecsengés: Semmi alkoholhangsúly, egy szó: harmónia. Nagyon jól érzi magát pár csepp vízzel vagy jéggel, további szintek nyílnak meg. Újabb és újabb kortyolásra csábít! Éljenek sokáig a bölények!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6013223121

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hagyjatok már inni 2017.11.13. 23:21:58

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Még november második hetében is vannak, kik szárazsággal üzennek az alkoholnak hadat, de nehogy már mi érezzük magunkat miattuk kellemetlenül. A Heti sajtó gyűjtőműfaj, és büszkén jelentjük, a gyűj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása