Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Végvárak whiskyje - Talisker (10 years old, Skye)

2016. május 24. - Szittnyai Zalán

Egy, csak egy lepárló van talpon és állja az idők próbáját Skye szigetén, a Talisker. A Cuillins hegység árnyékában, egy gyönyörű tengerszem szomszédságában a drámai környezetben hatalmas minőségű, kérlelhetetlen "szigeteki" whisky készül. A lepárló története 1825-ig nyúlik vissza, amikor a szigetre érkezett Hugh és Archie MacAskill, akik szert tettek a Talisker birtokra. A kezdeti évek nem teltek túl sikeresen, akár a lepárlások minőségét, akár a fináncokkal való hadakozásokat tekintve. A többszöri tulajdonosváltások után végül az 1890-es évekre kezdett rendeződni a helyzet, amikor A.G. Allan vette kezébe a karmesteri pálcát. Remek kapcsolatokat ápolt a John Walker & Sons cégcsoporttal, így az egyre tisztább és markánsabb Skye whisky lassacskán fontos beszállítóvá vált a Walker családnál. Hogy a Talisker már akkoriban is csúcsminőségű single malt volt, arra a JW a legnagyobb bizonyíték. A lepárló pedig olyannyira büszke és hálás volt a "királyi beszállítói" címre, hogy a korabeli címkéken megjelenítették a sétáló dandy figuráját is.

A lepárló mára igyekszik visszatérni az 1928-ig alkalmazott háromszoros lepárlásra, így a Hebridák sós, tengeri levegője és a komoly tőzegelés után a magasabb alkohol ellenére egy igen kifinomult whiskyt kapunk. Többször is leírtam már, hogy azért a whiskykészítésnek is van terroir összetevője. Gondoljunk csak bele, hogy a malátázó termekben, a nyitott ablakokon át csak úgy süvít befelé a sós, moszatos tengeri levegő. Az sem mindegy, hogy a tőzeg éppen melyik szigetről érkezik (jellemzően a saját szigeti tőzeget használják fel). Mindezen tényezők nem elhanyagolhatók a whisky stílusának tekintetében. No de lássuk a véleményem szerint egyik legizgalmasabb "szigeteki" whiskyt.

talisker.jpg

 

Talisker 10 years old:

Szín: Érett, bronzba hajló arany teaszín.

Illat: Kialvó tábortűz az óceánparton. Kevés fenolosság. Érett gyümölcsök, aszalt szilva belseje kifordítva. Hangaméz.

Íz: Elsőre az érett gyümölcsök tolulnak, majd érkezik a füstfelhő, ám nem bántóan tőzeges. Az alkohol néha fodrozódik, mint az óceán hullámai. Tényleg az óceánparton állunk, hallgatjuk a víz morajlását.

Lecsengés: A füst felszáll, a gyümölcs marad. De a gyümölcs marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr778745010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása