Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Born in the USA - Blanton's Bourbon Single Barrel

2016. április 24. - Szittnyai Zalán

blanton_s.jpg

 

A whiskyblogon először hajózunk át Amerikába. Nagy utazás, azonban érdemes rászánni az időt, hogy eljussunk, akár csak képletesen is ebbe a csodálatos, hatalmas országba. A bourbon whiskeyk világa kiválóan alkalmas arra, hogy elinduljunk saját "whiskykultúránk" pallérozódásának lépcsőin. Ugyanis a legfontosabb szabály ezeknél a tételeknél, hogy az alapanyagnak minimum 51%-ban kukoricának kell lennie, és csak és kizárólag első töltésű, azaz vadonatúj, kiégetett tölgyfahordókban szabad érlelődnie. A kukorica a selymesen édes karakterért felel, míg az új hordó pedig az édes fűszeres vonalat erősít. Aki kóstolt már borokat az Újvilágból, annak abszolut ismerős lehet a karakter. Illatát a vaníliás, kókuszos vonal vezeti az erősen égetett hordó fűszereinek köszönhetően, ízében pedig egy kedves, süteményes, puncsos, édes érzet terjeng. Sokkal fogyasztóbarátabbak, kevésbé sprődek egy komoly skóthoz képest, ám az is igaz, hogy az édes jellegéből adódóan hamar ráunhatunk a folyamatos cukrászdai majszolásra.

Jelen dolgozatban tárgyalt tételünket az Ohio és Indiana állam határán álló Frankfortban (Kentucky állam), az 1857-ben alapított Buffalo Trace Distilleryben készítik, ahol a névadó bourbon mellett rengeteg kisszériás különlegességet készítenek, például a Blanton's Whiskeyt, ami 1984-ben a világ első számú Single Barrel (vagyis egy hordóból származó válogatás) whiskeyjeként debütált. Albert Bacon Blanton ezredes 1897-ben kezdett dolgozni irodistaként a lepárlóban, 1952-es nyugdíjba vonulásakor pedig már társtulajdonos volt. A mai napig az ő újításai, receptjei alapján készülnek ezek a csodálatos válogatások. Minden palack, minden sorozat egyedi, külön megjelöléssel a hordószámról, sorozatról, dátumokkal, kézírásokkal. Plusz minden sorozat záródugóján más és más mozdulatú ló és lovasa, amellyel a Kentucky Derby előtt tiszteleg a lepárló.

Blanton's Bourbon Single Barrel (606-os hordó):

Szín: Mély, óarany, borostyán.

Illat: Édes kalácsos illat röppen fel, mint egy friss mazsolás kalács. Erősödő kókuszos, vaníliás illatok, akár egy érlelt rumnál.

Íz: Édes és gömbölyű. Van benne egy virágos, citrusos, zöldalmás vonal is. Alkoholérzete nem magas. Ebéd után, a délutáni szieszta előtt kiváló whiskey lehet.

Lecsengés: Rendkívül hosszú, mintha végigennénk egy cukrászda desszertkínálatát. Kipróbálunk mindent, de a végén maradunk a puncstortánál.

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr168659294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

O.Ádám 2016.05.24. 14:47:33

Azért érdemes tudni, hogy ezt a zöld címkés, Special Reserve változatot direkt a nem amerikai, bourbönt nem ismerő/kedvelő embereknek szánták, az USÁ-ban nem is kerül forgalomba. Így értelemszerűen nem a legérdekesebb, hanem a legédesebb, legbarátságosabb tétel a sorozatból :)

Szittnyai Zalán 2016.05.24. 22:18:19

Abszolút igazad van! Édessége ellenére nagyon kedveljük, mert vannak pillanatok, amikor nem egy pofonra, hanem simogatásra vágyunk! :)
süti beállítások módosítása