Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Hidegrekord ellen - Talisker Distillers Edition

2017. január 08. - Szittnyai Zalán

tali1.jpg

Elég régen írtunk már Skye-szigetének egyetlen lepárlójáról, amely 1825 óta állja a zord időjárást és azóta készíti az egyik legszebb "szigeteki" whiskyt. Egy kis ismétlés a lepárló történetéről itt található:

http://slaintewhiskyblog.blog.hu/2016/05/24/vegvarak_whiskyje_talisker_10_years_old_skye

A Distillers Edition alapvetően csak a Diageo Classic Malts sorozatának tagjait tartalmazza, így kóstolhattunk már többek között a Caol Ila-tól is, azonban az elérhetőségük viszonylag korlátozott, hiszen az exkluzivitásukat növelendő gyakorlatilag csak Duty Free shopokban kaphatók. Korlátozott mennyiségük évről évre változik, a palackon mindig megjelölik a lepárlás és a palackozás dátumát. A mi palackunkat 2000-ben párolták le és 2011-ben palackozták. Érdekessége a dupla hordós érlelés, vagyis élete első tíz évéig nagyjából megegyezik a Talisker 10 éves változatával abban, hogy exbourbon hordóban érlelik. A lepárlómester itt visz csavart a történetbe azzal, hogy az elkülönített 10 évig érlelt whiskyt további egy évre examoroso sherryhordóban érleli tovább. Ezáltal sokkal mélyebb színt és mélyebb aromákat vesz fel az ilymódon érlelt whisky. Lássuk hát ezt a különkiadást!

tali2.jpg

 

Talisker - Distillers Edition (Bottled in 2011, Distilled in 2000):

Szín: Mély, érett borostyánszín.

Illat: Érett, aszalt gyümölcsös, diós. Öreg bútorok a nappaliban. Enyhe espressos jelleg, krémkaramell.

Íz: Aszalt szilvás, vaskos ízek. Kevés füstölt sonka, hibiszkusz, tarpai szilvalekvár. Kávé és karamell, egy kocka fekete csokoládé. Vaskos, mint egy téli bunda.

Lecsengés: Az érett jegyek hosszan megmaradnak, emelkedettebb alkoholja ideális téli whiskyvé teszi. A fagyos időjárás után átmelegíti szívünket, lelkünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2511828275

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kijózanító újév 2017.01.30. 10:30:54

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. Van itt minden, mi szem-szájnak, léleknek ingere: sör, bor, pálinka, kocsma, faloda. Mivel mások is írnak róla, heti rendszerességgel gondoskodunk arról, hogy egybegyűjtve tárjuk elétek a most induló...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása