Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Navigare necesse est - Bunnahabhain Aged 12 Years

2016. december 26. - Szittnyai Zalán

bunna.jpg

Islay tele van mesékkel. Mi pedig nagyon szeretünk elmerülni ezekben a mesékben, egy pohárka helyi whisky társaságában. Ugyanis a sziget italai nem pusztán alkoholos termékek, hanem minden cseppjük maga a folyékony történelem. Dolgozatunk témája Islay talán legkevésbé felfedezett, legkevésbé felkapott lepárlója, a Bunnahabhain. A sziget észak-keleti csücskében, a Sound of Islay szorosnál meghúzódó lepárló távol esik a nagy zajjal és sikerekkel működő déli üzemektől. Érdemes ide is felautózni, hiszen lélegzetelállító a panoráma Jura csúcsaira és nem mellesleg egy kőhajításnyira van a Caol Ila lepárló is, ahol szükség esetén folytathatjuk kalandozásainkat. A Bunnahabhain-t 1881-ben alapították, az Islay Distillers Company ugyanis (az Obanhoz hasonlóan) derűlátóan tekintett a jövőbe, és komoly kikötőt, üzemeket képzelt el a lepárló mellé. Elsősorban a blended whisky üzemek kiszolgálása volt a cél, hiszen ne feledjük, a XIX. században a legnagyobb dicsőségnek számított, ha egy nagy cég felhasználta a kis lepárlók nedűit a nagy házasításokban. 1887-ben a Glenrothes társul a lepárló mellé, immáron közös erővel ontják a szeszt magukból. Természetesen a matrózok nem vetették meg a helyi italokat, hiszen azért kis mennyiségben saját whiskyjüket is árusították helyben. A legtöbbször a hideg, csípős időjárás ellen jóféle dramokkal védekeztek, így nem volt ritka, hogy szélcsendes időben is hullámoztak a hajók a kikötő elhagyásakor. Ennek állít emléket a lepárló közelében a Wyre Majestic halászhajó roncsa is. Igaz ez már frissebb emlék, hiszen 1974-ben történt az eset, a legénység erősen illuminált állapotában egy sziklának vezette a hajót. A kapitány 11 napig a hajón maradt és próbálta a dagály segítségével megmenteni a bárkát. Végül nem sikerült, ám mementóként a mai napig megtalálható, tulajdonképpen a lepárló részévé vált a Wyre Majestic.

bunna2.jpg

bunna1.jpg

A lepárló stílusára a kevésbé tőzegeltség a jellemző, betudható ez egyrészt a Margadale forrásnak is, ami mélyről érkezik, nem közvetlenül a felszínen, így a tőzegrétegeken kevésbé csordogál át. Igaz, hogy a szárított tőzeggel is csínján bánnak, ám a divatnak megfelelően ők is kísérleteznek erősebben füstös malttal. Ian MacMillan keverőmester szerint ugyanis régen igenis füstös volt a Bunnahabhain, csak az 1960-as években egyre kevésbé volt szükség a tőzeges zamatra. Sőt, a szesztilalom idején az amerikai ízlésnek is inkább a könnyedebb blended whiskyk feleltek meg, így a csempészett keverteket sem kellett túlfüstölni. Nézzük hát Islay kevésbé ismert arcát!

bunna3.jpg

 

Bunnahabhain Aged 12 years:

Szín: Klasszikus borostyán.

Illat: Édesen mézes, malátás, gyömbéres. Édes fuvallata kedvessé teszi, kevés kenyérhéj és aszalt sárgabarack.

Íz: Scottish shortbread, gyömbéres keksz és mézes maláta. Vaníliasodó. Karakán, a 46,3% alkohol felébreszt a téli álomból. Kevés vízzel érdemes lágyítani.

Lecsengés: Hosszú és hűvös, mint a tengeri szél Jura felől. Mentás lecsengése, emelkedettebb alkohola kiváló téli whiskyvé teszi.

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8912074087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szergej Pub 2016.12.26. 23:44:03

Kár lenne autózni, mert úgy nemigen lehet iszogatni...Caol Ilához megy busz, onnan meg kb. egy-másfél órányi túra. Egy átlagos edzettségű embernek az meg sem kottyan. De ha mégis, Islay-n nyugodtan lehet stoppolni, szívesen felveszik, és elviszik egy darabon a helyiek a hátizsákos whisky-őrülteket. :)

Viszont a lepárlók közül a Bunnahabhain adta messze a leggyengébb programot, amikor ott jártam. Ránézve a honlapjukra viszont, azóta nagyot fejlődhettek, mert már kínálnak warehouse és manager túrákat is. Ha valakit oda vet a jószerencséje, akkor ne sajnálja rá a pénzt, és ezek közül az egyikre fizessen be, ha különlegességekre vágyik...;)

2016.12.28. 00:29:40

@Szergej Pub:

Most szervezek egy whisky-túrát, amennyiben járatos vagy az ügyben, szívesen venném, ha tudnál tanácsot adni hozzá?

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2016.12.28. 16:56:30

@...elmúlik...: ha kint kell segítség,írj nyugodtan.Megtalasz Facebookon.

2016.12.28. 18:30:56

@Barman's Choice:

Ez jó. Már csak egy facebook oldal kellene hozzá :)

2016.12.28. 19:32:06

@Barman's Choice:

Na jó, majd alakítok valamit.

The Whisky Curator · http://thewhiskycurator.blog.hu 2016.12.28. 22:54:07

@...elmúlik...: megkérdezhetem, hogy milyen whisky-túrát szervezel?

2016.12.29. 08:08:18

@The Whisky Curator:

Egyelőre csupán az alakult ki, hogy eltöltünk jó pár napot a Felföldön. Most szedem össze a lepárló címeket, szállásokat, stb. Nem ragaszkodunk semmihez, de ki sem szeretnénk hagyni olyat, amit mindenképp látni kell.
süti beállítások módosítása