Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Átjáró a szigetekhez - Oban 14

2016. október 16. - Szittnyai Zalán

oban.jpg

Oban, a "szigetekre nyíló kapu". És valóban, hosszas skót-felföldi utazásunk utolsó szárazföldi állomása lehet, mielőtt elmerülünk a szigetek vonzó világában. Korábban már írtunk róla, hogy a skót gazdaság fellendítésére a XVIII. században különféle kiváltságokat, gazdasági előnyöket kínáltak a földtulajdonosok a vállalkozó szelleműeknek. Argyll grófja pédául 99 évre kínált bérleti jogot annak, aki Oban területén házat, műhelyt, boltot épít. Ez a kivételes lehetőség vonzotta ide a Stevenson fivéreket is, John és Hugh nagy erőkkel vetették bele magukat a parti kolónia megalapításába. Kezdetben hajóüzemet építettek, kihasználván a városi kikötő forgalmát, majd apránként sörfőzdét, kocsmát és szatócsboltot nyitottak. 1794-ben engedélyt kaptak a whiskyüzem létesítésére, ahol is a szomjas matrózok olthatatlan szomjára bizton alapozhattak. Az üzlet olyan prosperálónak bizonyult, hogy egészen 1869-ig csak és kizárólag a Stevenson család birtokában volt. Később persze szükség volt befektetőkre, de ez már egy másik történet.

oban3.jpg

A lepárló építészetén is látszódik a korábban említett városalapító törekvés, hiszen idővel az üzem köré különféle boltok és házikók épültek. Felette a McCaig's Tower, vagy McCaig's Monument magasodik, előtte pedig a nyílt tenger, az átjáró a szigetekre. oban1.jpg

oban2.jpg

Alapvetően használt bourbon hordókat használnak, de például a Distiller's Edition kap sherry hordós finishelést is. A Diageo a márka jelenlegi tulajdonosa, az Oban 14 is tagja a vállalat Classic Malts válogatásának. Nem véletlenül, no de lássuk is, hogy miért!

Oban 14:

Szín: Klasszikus aszúszín, borostyános villanások.

Illat: Érett, mazsolás, karamellás illatok. Nagyon enyhe füst, a kandalló régen kihűlt már. Idővel könnyed jódosság, enyhe uszodaszag.

Íz: Gazdag és nyugtató, érett és karakteres. Érett gyümölcsök, mazsola, sós karamell.

Lecsengés: Komoly, vaskos régi stílusú whisky. Tökéletes lehetett a hideg tengeren átfagyott hajósoknak. Isten áldja a Stevenson fivéreket!

oban4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3811814277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása