Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Jurassic Park - Jura Origin 10 years aged

2016. december 27. - Szittnyai Zalán

jura.jpg

Islay-tól alig néhány perc alatt áthajózunk Jura szigetére. A magunk mögött hagyott, "nyüzsgő whiskysziget" zaja elhalkul, a partra érve szokatlan csend, a természet hangjai csengenek fülünkben. Sehol egy hotel, sehol egy kocsma, sehol egy lepárló, mindössze egyetlen műút. Szinte egyedül vagyunk az elszigetelt szigeten, akár a Jurassic Park szereplői. Induljunk el a kijelölt úton Craighouse felé, a sziget egyetlen falujába. A falucska olyannyira kicsi, hogy mindössze egy hotel, egy pub és egy kocsma szorult a főterére. Érthető a kis lépték, hiszen manapság alig kétszázan lakják a szigetet. Nekünk tökéletes ez a "népsűrűség", hiszen a sziget egyetlen kincsét jöttünk felfedezni. Ha a helyiek nem is, a Paps of Jura hegyvonulata majd végigkíséri utunkat.

jura2.jpg

jura1.jpg

A Glasgow-tól légvonalban mindössze 60 mérföldnyire lévő lepárló alapjait 1810-ben rakták le. Előtte a sziget barlangjaiban érlelték a helyiek a whiskyjeiket, a fináncok elől remekül eldugott helyeken. Archibald Campbell élelmes vállalkozó révén legalizálni és kiterjeszteni akarta bevételeit, így Small Isles néven 1810-ben állította csatasorba üzemét. Sajnos a lepárló nem hozta a várt sikert, a tulajdonosok többször váltották egymást. Mindenesetre a fejlődő sziget lakosainak száma 1300-ra duzzadt. A XX. század elejének gazdasági válságai erősen érintették a lepárlót és ezzel a szigetet is, a népsűrűség elfeleződött. A korábban erősen tőzegelt malt iránt csökkent az érdeklődés, a fogyasztók a könnyedebb ízvilágú whiskyk felé fordultak. A változást az 1960-as évek szelei hozták el, amikor két földbirtokos, Robin Fletcher és Frank Riley Smith fejükbe vették, hogy újraindítják a gépeket a lepárlóban. Mivel Fletcher szoros barátságot ápolt a művészvilággal, még George Orwellt is a szigetre csábította, aki Jura-n fejezte be 1984 című munkáját. 1963-ban felkérték William Delmé-Evanst egy korszerű lepárló megtervezésére, aki lazább szerkezetű, Highland maltokat álmodott a jurai falak közé, viszonylag nagy mennyiségben. Kiváló alapanyagok kezdtek kijönni a műhelyből a blended whiskyk számára, idővel vették a bátorságot a saját single maltok piacra hozására is. Manapság a Whyte & Mackay cégcsoport a fő tulajdonos, Richard Paterson lepárlómester pedig keresi az utat a régi típusú, erősen tőzegelt whiskyk készítésére is. Nézzük hát Jura "belépő" whiskyjét, a 10 éves Origint.

jura3.jpg

 

Jura - Origin Aged 10 Years:

Szín: Halvány arany, szalmasárga árnyalatokkal.

Illat: Zöldes, zöldcitromos illatok, kevés virág és felföldi méz. Sóban eltett marokkói citrom. Kevés jódos, tengerparti fuvallat.

Íz: Rendkívül sós, jódos ízek. Jön a sózott marokkói citrom, gyöngyvirággal kiegészülve. Nagyon gazdag és érett gyümölcsök, vaskos szerkezetű, ugyanakkor nehézkességnek nyoma sincs. Izgalmas.

Lecsengés: Hihetetlenül tömör, megbonthatatlan szerkezet. Kevés menta és érett gyümölcs. Karakteres, komoly whisky! Irány Jura!

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8812076973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása