Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Született július 4-én - Four Roses

2016. július 04. - Szittnyai Zalán

fourroses2.jpeg

A XIX. századi Amerikában járunk a déli államokban. A díszlet az "Elfújta a szél" című filmbe illő, gazdag birtokosok, rabszolgák, és szegény földművesek világa ez. Hatalmas villák és apró vityillók között poroszkál egy ismeretlen farmer. Álma, hogy őseihez hasonlóan az Újvilágban ő is elkészítse saját whiskyjét. 1884-et írunk, az ismeretlen lovas pedig Paul Jones Jr., aki álmait követve érkezik Kentucky-ba, és irodát nyit a Main Street-en Whisky Row néven, Louisville belvárosában. Az ifjú farmer beleszeret egy helyi lányba, és elhívja őt a louisville-i bálba. Ajándékul egy négy rózsadísszel rendelkező övet küld neki. A bál éjszakáján megjelenik a lány a rózsás övben, az ifjak szerelme révbe ér. Négy évvel később az ifjú Paul "Four Roses" néven jegyezteti be lepárlóját a hatóságoknál.

Az 1920-as években a frankfort-i Szeszipari Vállalat, majd a 40-es években a Seagram's tulajdonába kerülő cég kacskaringós utat tett meg a XX. század Amerikájában. Ugyanis a legnépszerűbbnek számító bourbont az amerikai piacról inkább Európára, Ázsiára és Japánra összpontosították a termelést tekintve. Igazán csak az 1990-es évektől kezdték újra felfedezni az amerikai piacot, látván, hogy a bourbon láz az USA-ban újra lángra kapott. A legendás Jim Rutledge lepárlómestert tavaly Brent Elliott váltotta, aki már tíz éve a mester keze alá dolgozott a lawrenceburg-i lepárlóban. Mára elmondható, hogy a Four Roses és szülőföldje újra egymásra találtak. Olyannyira, hogy a tekintélyes amerikai "Whisky Magazine" az év lepárlójának választotta a Négy rózsát 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2015-ben is.

fourroses1.jpg

A lepárló végleges formáját 1910-ben nyerte el, amikor is a spanyol missziós-stílus még igencsak ritkának számított. Szándékosan földszintes érlelőtermeket építettek, ahol kicsi a hőmérséklet ingadozás. Egyenletesen selymes, krémes bourbon a cél. Minimum öt, de inkább hat évig érlelik az alap, sárga címkés változatot is. Ötféle saját élesztőt és kétféle receptet is használnak. Az egyik recept 60% kukoricával, míg a másik 75% kukoricával készül. Értelemszerűen a maradék összetételen rozs és árpa osztozik. A kétféle recept alapján készített whiskey aztán házasításra kerül. Kóstoljuk is meg a történelmi Amerika egyik legkedveltebb alap whiskey-jét a Függetlenség napja alkalmából!

fourroses.jpg

Four Roses (Yellow):

Szín: Borostyán, a hordók hatása azonnal látszódik.

Illat: Szárított datolyát csomagolunk ki. Vanília és édes fűszerek sorakoznak. Jéggel pedig éppen bontjuk a kukoricakonzervet.

Íz: Édes kukorica visszafogott aromái érkeznek, fűszeres vaníliával. Könnyed hársmézes tea nyáron, a fák alatt. Akár jegesteaként is. A jég szépen összeszedi a whiskeyt, jéggel él igazán.

Lecsengés: Az alkohol szépen melegít, nem egy lebutított bourbon van a pohárban. Jéggel persze árnyalódik, finomodik a kép. Bruce Springsteen is így szeretheti! Born in the USA!

fourroses3.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr588862566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása