Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Az olasz meló - J&B Rare

2016. augusztus 17. - Szittnyai Zalán

jb1.jpg

Történt egyszer, hogy egy derék itáliai grappamester Angliába utazott, hogy kövesse szerelmét az új hazába. A derék olasz úriembert Giacamo (nem Giacomo) Justerini-nek hívták, szerelme pedig a kor ünnepelt operaénekesnője, Margherita Bellino volt. A szerelem sajnos igen rövid életűnek bizonyult a krónikák szerint, ám a whisky immáron 1749 óta töretlen sikernek örvend. Margherita ugyanis bemutatta Giacamo-t a kereskedő Johnson fivéreknek, akik azonnal alkalmazták az ifjú olasz szesziparban szerzett szakértelmét a whiskyk keveréséhez. Érdekesség, hogy ez az első márka, ami újságban hirdetett, mégpedig a londoni Morning Post-ban 1779-ben. Az olasz szál elhalása után a Johnson család Alfred Brooks-nak adta el a márkát, aki Justerini nevét megtartva a sajátjával összeolvasztva fundálta ki a Justerini & Brooks nevet a nedűnek. Brooks kihasználja jó kapcsolatát Andrew Usher edinburgh-i whiskykereskedővel, és nekilátnak a blended whisky országos szintű terítéséhez. Ehhez megnyerik magunknak James Anderson keverőmestert, akivel megalkotják a sikert jelentő J&B Club-ot. Az amerikai szesztilalom idejére már az egyik legkelendőbb scotch lesz az USA-ban. Eddie Tatham idején készült el a J&B Rare (megalkotója Charlie Julian, az "orr"), ami az amerikai ízlésnek megfelelően könnyedebbre hangolt verziója a kemény skót whiskynek. Mr. Tatham olyannyira szívén viselte az elnyomott amerikai fogyasztók érdekeit, hogy maga vitte az italmintákat New Yorkba, ám a szesztilalmi ügynökök lecsaptak rá a Grand Central vasútállomáson. Remek kis gengszterfilmet lehetne forgatni a J&B amerikai piacra lépéséről, nemde?

A Rare estében nincs korjelzés a címkén, de alapvetően 8 éves párlatokat használnak a keverékhez, mintegy 42 különféle összetevővel. Fő vezérwhiskyjei a Glen Spey, a Geln Rothes, a Knockando, a Tamdhu, az Auchroisk, a Strathmill, de minimális arányban kerül bele Bowmore és Bunnahabhain is.

A főhadiszállás Speyside-ban található, a Glen Spey lepárlóban.

jb2.jpg

J&B Rare:

Szín: Szalmasárga.

Illat: Citrusok, zöld fű, frissen vágva. Élesen malátás illatok, maximális frissességgel. Kevés nyári szalma az istállóban. Jéggel, vízzel mélyebb illatokat csalogathatunk elő.

Íz: Friss, könnyed, gyümölcsös, citrusos, borsos és csípős. Kevésbé telt, inkább fűszeresen könnyed. Jégre töltve él igazán, akkor enyhe édes, mézes aromák is felszabadulnak.

Lecsengés: Csakis jéggel ajánlom, hiszen plusz aromák szabadulnak fel, és egy nagyon könnyed, jó ivású, igazi nyári whiskyt kapunk cserébe. Kezdőknek is bátran ajánlható!

jb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8710423424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása