Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Black Christmas - Johnnie Walker Black Label

2016. december 25. - Szittnyai Zalán

jwblacklabel01.jpg

A legnagyobb klasszikus a Walker Ház portfóliójában, egy időtlen mestermű! Divatirányzatok jönnek-mennek, de a Black Label örök. Az egyik legrégebbi családtag Walkeréknél, átélt már lassan két évszázadot is. A történet John Walker halála után vette kezdetét, amikor is az egyik fiú, Alexander, 1867-ben elkészítette a Black Label ősét, az Old Highland Whiskyt. Nagy lökést adott a keverék tökéletesítéséhez, hogy 1893-ban megvásárolták a Cardhu lepárlót (akkori nevén Cardow). Ezzel a lépéssel a lehetőségek teljes tárháza Alexander rendelkezésére állt. 1909-re "ráncfelvarrás" futott végig a cégen, csak két alappillér maradt meg a jól ismert formában, a Red Label és a Black Label. Tehát 107 éve már, hogy ez a tökéletes blend keresi fogyasztói kegyeit. És nem titok, meg is találta. Rengeteg filmben, dalban válik főszereplővé. Legismertebb "reklámarca" maga Winston Churchill volt, akiről kevesen tudják, hogy kiválóan festett is. 1932-es Bottlescape című festményén ott virít a jó öreg Black Label. Sőt, a British Museumban Churchill íróasztalán is elengedhetetlen kellék a feketcímkés whisky.

jwblackwchurchill.jpg

Közel 40-féle whisky keverékéről beszélünk, melynek fő ismert összetevői a Cardhu, az Aberfeldy, Glenlossie, a Talisker, a Caol Ila vagy a Craigellachie. Egy biztos, a világ legnagyobb whiskyszakírói, legfontosabb párlatmesterei mindig kiemelik, hogy talán a legtökéletesebb blended whisky a Johnnie Walker Black Label. Nos, lássuk.

jwblacklabel.JPG

 

Johnnie Walker Black Label:

Szín: Klasszikus borostyánszín, Tokaji Aszúra emlékeztet.

Illat: A mézes, virágos illatokat belengi a tőzeg súlyossága. Persze a tőzeg korántsem olyan direkt, mint egyes islay-i single maltok esetében, de jelen van, mutatja magát. A kandalló már régen kihűlt, a füstfoszlányok csiklandozzák orrunkat.

Íz: Frissítő, de gazdag ízek. Olajos, a tőzeg és a sós karamell csodás játéka, kevés mézzel.

Utóíz: Rendkívül hosszú, a napfény átcsillan a mézcseppeken. Valóban tökéletes.

 

Végezetül pedig tekintsék meg az egyik legsikeresebb amerikai tévésorozat, az Entourage (Törtetők) egyik Black Labe-re kihegyezett geg-jét.

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr4112073093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása