Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

A bajuszkirály legendája - Douglas Laing's Rock Oyster

2016. augusztus 18. - Szittnyai Zalán

dougrock2.jpg

A címben természetesen az 1991-es "A halászkirály legendája" című Terry Gilliam filmre utalunk Jeff Bridges és Robin Williams főszereplésével. Itt Fred Laing Jr.-ról és legendás bajszáról emlékezünk meg, ám a film általi öreg király párhuzam már nem teljesen helytálló, hiszen Fred nagyon is újító szellemű saját birodalmában.

Egy korábbi írásunkban a Big Peat kapcsán már megemlékeztünk a kackiás bajszú Fred Laing Jr. által vezetett whiskybirodalomról, elevenítsük csak fel tudásunkat.

Az 1948-ban alapított cég mindig is ismert volt Single Cask és Small Batch palackozásairól, vagyis előtérbe helyezték a kisszériás whiskyket a portfóliójukban. A Fred Doglas Laing által indított sikertörténet mára már a harmadik generációnál tart, hiszen a bajuszkirály Fred Jr. lánya, Ciara is beszállt a családi bizniszbe. Alapvetően ún. "vatted maltokkal" dolgoznak, vagyis különböző lepárlók malátawhiskyjeiből készült ideális keverékekkel. Elképesztő készletekkel dolgoznak Skócia minden szegletéből.

dougrock1.jpg

Az elismerések sem maradnak el, hiszen nem elég csak jó készletekkel gazdálkodni, remek keverékeket is illik készíteni. Mert egy dolog a reklám, vagy a marketing, a fő lényeg mégiscsak az, hogy a közönség szívét elnyerjék a bajuszkirály whiskyjei. A Rock Oyster megalkotásánál a cél Skócia szigeteinek bemutatása, a sós, tengeri levegő palackba zárása volt. Az alapanyagok Jura, Islay, Arran és Orkney szigetéről érkeznek ebbe a pompás keverékbe.

dougrock.jpg

Rock Oyster:

Szín: Halvány szalma, zöldes reflexekkel.

Illat: Édesen vaníliás, jeges tengeri szellő, és tőzeg. Édesgyökér és meglepő módon gyömbér! Nagyon érdekes édes-tőzegfüstös kombináció, szinte szellőszerűen váltakozó illatokkal.

Íz: Édesen, frissen indul, virgonc szerkezettel és alkohollal. A korty második felében aztán lendületet vesznek az islay-i malt-ok, csodálatosan zárva a kortyot. Gyümölcsöket majszolunk a tengerparti szélben a parázsló tábortűz mellett. Sokszínű keverék!

Lecsengés: Skót tengerpart, hullámverés, enyhe tőzegfüst illata száll. Szinte látni véljük a tengerparton futni a "Tűzszekerek" című film futócsapatát. Eric Liddell szelleme végigfut a tengerparton, talán egy újabb csúcsot hajszolva...

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3510426430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása