Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Goldeneye - Johnnie Walker Gold Label Reserve

2016. október 31. - Szittnyai Zalán

johnniegold.jpg

Lassan, de biztosan igyekszünk feldolgozni a Johnnie Walker szortimentjét, most a Gold Label Reserve kerül a reflektorfénybe. Nem törekszünk a sorrendiségre, hiszen júliusban éppen a Blue Label-ről értekeztünk, abban az írásunkban minden fontos történelmi áttekintést megtalálnak a világ legismertebb whiskybrandjéről és magáról az alapítótól, John Walker-ről. Mesélje mindezt el sokkal szemléltetőbben és mulatságosabban Robert Carlyle.

A Gold Label Reserve nem előzmény nélküli, ám mai formájában 2012-től ismerhetjük. Eredetileg Sir Alexander Walker szerette volna elkészíteni a cég századik évfordulójára 1920-ban, az "aranycímkés" centenáriumi kiadást. A világháború és a készletek azonban közbeszóltak, hiába volt meg az alap keverék, a bemutatás egyelőre álom maradt. Aztán Alexander halála után, az 1950-es években a megtalált receptúra alapján felélesztették a blendet, így elkészült a Gold Label. Eleinte 18 éves minimum kormegjelöléssel szárnyalt a piacon, a cél egy igazán mézes hangulatú, krémes és csak finoman füstös, elegáns ital megjelenítése volt. El ne feledjük a Gold név legendáját, miszerint a felhasznált forrásvízben korábban aranyat mostak. Aztán idővel a 18 éves verziót a Green Label majd a Platinum váltotta le, így szükségszerűvé vált a Gold megújítása is. A Clyenlish lepárló adja az ital "szívét", a fő hangsúly a Skót-Felföldön, Speyside-on és a nyugati lepárlókban van. Természetesen egy kevés Talisker és Caol Ila is szépen muzsikál a zenekarban, éppen csak a lezárásoknál. Mivel alapvetően édes hangulatú, nagyon ajánlják naranccsal és jéggel, vagy pár szem nem túl édes csokoládéval. Ali Reynolds, a Diageo World Class bartenderverseny győztese pedig elképesztő, popcorn redukciós italt készített belőle.

johnniegold1.jpg

Johnnie Walker - Gold Label Reserve:

Szín:Világos borostyán csillogása.

Illat: Érett narancsos, mézes, krémes. Karácsonyi fűszerek, mézeskalács, csokoládé és kuglóf! A mézes vonal mellett halvány tőzegesség.

Íz: Nagyon kerek, telt és simogató. Narancsméz egy csésze Earl Grey teában. Melenget, feltölt.

Lecsengés: Gömbölyűsége révén szinte bármikor jól esik. Nem erőszakos, nem kell küzdeni vele. Akár egy jó film mellé, kísérőnek is ajánlható. Csak töltöd és iszod!

dsc00921.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8011918501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása