Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Időtlen klasszikusok - The Singleton of Dufftown 12 Years Old

2017. október 23. - Szittnyai Zalán

singleton.png

Speyside, az 1800-as évek vége. Skócia legalizálta whiskyfőzdéi nagy részét, a nemes nedű aranykorát éli. A világ számos pontjára jutnak el a skót párlatok, a legendás ital előtt feltárul a világ szeszkazánjainak torka. Speyside központjának Dufftown számít, a lepárlók szinte a földből nőnek ki. Nem csoda, hiszen csodás vidék még csodásabb forrásvizekkel, ideális helyszín a whiskyfőzéshez.1895-ben két kalandor érkezik a messzi Liverpool-ból, nevesül Peter MacKenzie és Richard Stackpole. Egy régi fűrészmalmot néznek ki maguknak, ideális elhelyezkedéssel egy lepárló építésére. Egy évvel később a malom tulajdonosaival, John Symon-nal és Charles MacPherson-nal megalapítják a Dufftown-Glenlivet Distillery Co. LTD-t. Ezzel megszületik Dufftown hatodik lepárlója.

singleton2.jpg

Remek évek következtek, klasszikus speyside-i karakterű whiskyjeik messze földön híressé váltak. Az amerikai piacra is eljutottak, azonban 1920 és 1933 között a szesztilalom idején szűkebb idők következtek. A gazdasági világválság is közbeszólt, az eredeti alapítók kénytelenek voltak megválni a szeszfőzdétől. Arthur K. Bell vette kezébe a kormányrudat, 1934-re újra teljes gőzzel csepegett a whisky a falak között. A második világháború idején ismét szünetelt a termelés, más dolguk akadt a skót lepárlómestereknek. Az 1960-as, 70-es évek a bővülést hozták el, új, modern berendezések álltak csatasorba. A Guinness/Diageo cégcsoportnak 1985-ben adták el a lepárlót a Bell család képviselői.

singleton1.jpg

Mára a DIAGEO Classic Malts sorozatának megbecsült tagja a The Singleton, Dufftown mellett két másik lepárló is e név alatt hozza ki egészen remek italait, jelesül a Glen Ord és a Glendullan.

A Dufftown sorozatnak is több változata van, így a 12 éves, a 15 éves, a 18 éves, a Spey Cascade, a Tailfire és a Sunray. Hordó (amerikai/európai) változatok, érlelési idők, hordóerősségek játéka mindez. No de nézzük is a hazánkban és az európai piacon legismertebb 12 éves változatot.

singleton3.jpg

 

The Singleton of Dufftown 12 Years Old:

Szín: Nyári délután aranyszíne forog a pohárban.

Illat: Tipikus Speyside. Virágos rét, felföldi hangaméz, szinte halljuk a szorgos skót méheket, ahogy gyűjtik a hangamézre valót. Frissen kaszált rét, a természet illatai.

Íz: Elképesztő könnyedséggel gördül alá torkunkon. A legjobb angol teák simaságát idézi, zöldcitrommal, narancshéjjal és kevés mézzel.

Lecsengés: Mivel nem egy nagymellényű, hivalkodó whisky, viszonylag könnyedén búcsúzik. Semmi nehézkesség, egyszerűen jól iható, kedves speyside-i. Sokszor ennyi is bőven elég, hogy lezárja a hétköznapunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9913066082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása