Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Ír derby - The Tyrconnell

2016. április 17. - Szittnyai Zalán

Az első ír whiskey a blogon, köszöntsük hát nagy szeretettel! A legenda szerint, és főleg az írek szerint a whiskyfőzés tudománya Írországból indult, skót szomszédaik is tőlük lesték el a rejtelmeket. Mivel a skótok igen hamar előnyre tettek szert a whiskypiacon, így az írek, hogy megkülönböztessék magukat csúf szomszédaiktól, egy e betűvel toldották meg a whisky szócskát. Tehát whiskey, amit manapság mindössze néhány lepárló készít Írországban. Főbb jellemzői a háromszoros lepárlás, ezáltal finomodik a szesz keménysége, illetve a tőzeg minimális használata. Ugyan kiváló tőzeges területek találhatók az országban, azonban mégis inkább a fa- vagy szénfűtéses szárítás az elterjedtebb. Általában ezek a whiskeyk selymesebbek, lágyabbak skót szomszédaiknál.

Szóban forgó whiskeynket a független Cooley-lepárló készíti, amely 2008-ban elnyerte "Az év lepárlója" címet is. Jellemző rájuk, hogy régi nagy lepárlók és whiskeyk előtt tisztelegnek különféle főzeteikkel. A lepárlót eredetileg a Watt család alapította, 1762-ig vezetik vissza történetüket Riverstown / Dundalk vidékén. A család érdekelt volt a lósportban is, legeredményesebb lovukat nevezték Tyrconnelnek, aki 1867-ben 100 az 1-hez téttel megnyerte a The National Produce Stakes derbyt. A győzelem emlékére akkortól kezdték áruba bocsátani a versenyló diadalát megörökítő címkével eme nemes nedűt. A tulajdonosok szerint ez volt az amerikai piac legnépszerűbb whiskeyje a XX.század elején, bizonyítékul a New York Yankees baseballcsapat stadionjának óriásplakátjait említik. Szeretem a tradicionális történeteket, így a csomagolás és a sztori kifejezetten tetszetős.

tyrconnell.jpg

 

- The Tyrconnell:

 

Szín: Egészen halvány arany, a bourbon hordós érlelés éppen csak színezte.

Illat: Elsőre az istálló szénaillata jelentkezik, talán mégiscsak valóban benne van Tyrconnell szelleme? Friss, könnyed és virágos.

Íz: Rendkívül simulékony, nem egy nagy idomú whiskey. Könnyed mézes, virágos aromák. Halványan csemegekukoricás ízek. Édes hangulat, kiváló aperitif vagy nyári whiskey lehet.

Lecsengés: Hosszan búcsúzó könnyedség, halvány porcukros virágosság. Tiszta érzést hagy a szájban. Kifejezetten kedves, szép whiskey, mindenféle mellékzöngék nélkül. Nyugodt szívvel ajánlható kezdő whiskyfogyasztóknak is, nem fogja őket lerohanni, egyszerűen, simán odaadja magát. Kedves whiskey!

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr128633418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása