Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

A nagy skót whiskytúra 2. rész - Caol Ila

2016. április 25. - Szittnyai Zalán

caolila.jpg

 

Nagy skót whiskytúránk elérkezett a legrajongottabb szigetre, a tőzegfüstös maltok hazájába, Islay-ra. Az autóút a csodálatos Argyll térségében vezet keresztül, egymást érik a kisebb nagyobb tavak, tengerszemek. Aprócska falvak és hatalmas hófödte hegyek váltják egymást, az öblökben lazactenyészetek halászmesterei futnak éppen ki ladikjaikkal. A táj lenyűgöző, leginkább a Skyfall című James Bond film környezetére hajaz, szinte várjuk, hogy melyik kanyarban jelenik meg Daniel Craig egy Aston Martin volánja mögött. Az út Kennacraig-ben ér véget, ahol a Caledonian MacBryne kompra szállva elindulunk Islay felé. A kétórás hajóúton érdemes felfedezni a bárt és a hozzá tartozó éttermet, hiszen Islay összes (jelenleg nyolc) lepárlójának nedűje kóstolható. No nem a teljes választék, ám remekül ráhangolódhatunk a tőzegre. Minden hónapban kiemelten foglalkoznak egy-egy lepárló whiskyjével, ottjártunkkor a Bowmore volt soron. Maga az utazás is gyönyörű, hiszen csodaszép tengerszorosokon haladunk át az Óceán felé. A panoráma folyamatosan változó, ahogyan a széljárás is.

Mindig nagy vágyam volt eljutni "A" szigetre. Ugyanis rengeteg legenda, mesebeli történet szövődik ehhez a csodálatos helyhez, és az igazat megvallva még sosem láttam rosszul sikerült fotót róla. A semmihez sem fogható panoráma, a növények és a táj sajátos ökoszisztémája megérintik az embert. Nagyok a várakozások, ám kiderült, hogy Islay tényleg egy kincses sziget. Dűnés partok, tőzegmocsarak, elhagyott várak, lepárlók, az Óceán és birkák mindenfelé. Maga a csoda.

Port Askaig-ban kikötve néhány perces autózás után már láthatjuk a Caol Ila Distillery felé vezető táblát. Eltéveszteni sem tudjuk, hiszen az egyetlen út kanyarodik a part felé és a az út vége a tengerbe és a lepárlóba torkollik. Az öböl másik oldalán már Jura szigete, és Paps domborulatai színezik a látványt. Amely egyszerre lenyűgöző és megnyugtató. Ha szerencsénk van, akkor ezen a részen akár napon sütkérező fókákat is láthatunk. A napsütés, a sós, tengeri szél és az éppen működő tőzegfüstölő illatai bizsergető módon keverednek. Érezzük, hogy egy teljesen új, addig nem ismert világba csöppentünk.

caolila1.jpg

caolila3.jpg

A Caol Ila Distilleryt 1846-ban alapították, méretei szerint pedig talán a legnagyobb lepárló a szigeten. A Diageo csoport tagja, legfőbb beszállító a Johnnie Walker Blended Whiskyhez, ő adja a füstöt, az erőt, a szikárságot a keverékben. Főként a Black Label és a Double Black hasznosítja az islay-i tudást, de bizonyos mennyiségben minden típushoz kevernek belőle. Kísérletező kedvű lepárló, hiszen van 12 éves Unpeated, azaz tőzegeletlen whiskyjük is.

Caol Ila - Aged 12 Years:

Szín: Halvány szalmasárga.

Illat: Klasszikus tőzegfüst mézes kedvességgel és citrusokkal. Határozottan édes illatok is bujkálnak, még aszalt sárgabarack is megjelenik. Tengeri sós levegő csapja meg orrunkat, halljuk a sirályok vijjogását. Frissen préselt olívaolaj, olajban eltett sprotni, füstölt hal.

Íz: Szájban kerek, egészen kifinomult benyomást kelt. A füstölt halas vonal folytatódik, az aszalt gyümölcsök is más tónusúak, pici aszalt szilvás beütés. Olajosan telt. Határozott tőzegesség, szinte látjuk, ahogy fújjuk a füstöt.

Lecsengés: Kissé tartózkodó, itt nem uralja el a füst. Nagyon tiszta érzetű. Kevés égett fa. Édes naspolya, banán. Dióbél, mogyoró.

Klasszikus Islay-i vonalvezetés, egy nagyon szerethető whisky formájában. Túlzásoktól mentes, kifinomultabb stílus, a füst hangsúlyos ugyan, de egyáltalán nem bántó. Semmi szögletesség, egyszerűen egy jó Islay-i. Kevés vízzel is érdemes kipróbálni, kedvessé válik. Remek!

caolila4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr738662862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása