Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Az öreg halász és a whisky - Old Pulteney 12 years

2016. szeptember 19. - Szittnyai Zalán

oldpulteney1.jpg

A Skót-Felföld legészakibb részén járunk, Wickben, az 1800-as évek elején. Az arcunkat jeges északi szél csípi, kezünket cserepesre marta a sós víz és a jeges szél. Jól esne egy kis lélekmelegítő a heringhalász bárkán. A kapitány "elsősegélyként" italt oszt a legénységnek, hogy az utolsó halászkör jól sikerüljön. Old Pulteney 12 éves whisky kerül a poharakba, a halászok utolsó erejüket összeszedve hálóznak, megvan a zsákmány, tele a hajó friss heringgel. A partot érést követően irány a kocsma, ahol némi haggis mellé még több whisky érkezik az asztalokra. A világ "heringfővárosában" járunk a XIX: században, amelybe az ezüst színű halak, az "ezüstláz" vonzotta az embereket, a Klondike-i "aranylázhoz" hasonlatosan. Wickben azonban nem ásni, szitálni kellett az aranyért, hanem halászni az ezüstös halakért. A városka megnövekedett lakosságát pedig ki kellett szolgálni töménytelen mennyiségű whiskyvel, egyes források szerint napi több, mint 2000 liter folyt le a halászok torkán.

A keresletet felismerve alapította 1826-ban Pulteneytownban hivatalos lepárlóját az ismert zugfőző, James Henderson. Lepárlóját Sir William Pulteney heringbáróról nevezte el, aki Wick mellett saját magáról nevezte el újonnan épített kikötővárosát. A lepárló az 1920-as évekig a Henderson család leszármazottainak kezében volt, ám az I. világháború utáni elszegényedés (valamint a halászhajók bevonása a brit flottába) és az alkoholtilalom 20 évnyi csendre kényszerítette az üzemet. Az 1950-es és az 1990-es évek között jórészt alapanyagot szállítottak például a Ballantine's számára, ám az 1990-es évek második felében az új tulajdonos, az Inver House csoport önálló single malt-ként is kezdte bevezetni a piacra. Használt bourbon és sherryhordóikat kiteszik az északi szél szárító hatásának, amit kellő sósság is átjár a száradás folyamán, ezzel is extra ízeket nyerve az italnak. A lepárlóüstök is egyedi formájúak, szokatlanul nagyok. Ugyanezt a formavilágot igyekeznek visszaadni a palackokon is.

oldpulteney3.jpg

oldpulteney2.jpg

Old Pulteney 12 years:

Szín: Klasszikus aranyszín.

Illat: Édes és sós egyszerre, mintha egy sós karamellbe szippantanánk. Mézes és virágos. Valaki meggyújtott egy gyufát is.

Íz: Telt, harmonikus, gömbölyű. Rendkívüli csiszoltság, hátborzongatóan tökéletes! Édes tömjén, jó szerkezettel, mézes teával, sóval. Leheletnyi füst, könnyed virágosság, kamilla, menta tea. Nagyon sokrétű!

Lecsengés: Az ízkavalkád folytatódik, remek whisky az ízek, a rétegek kibontásához, szálazásához. Jó ivású, ám mégis többdimenziós. Egyértelmű ajzószer heringhalászathoz!

oldpulteney4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr2311729465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása