Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Keménykalap és krumpliorr - Hankey Bannister Original

2016. szeptember 25. - Szittnyai Zalán

hankey.png

1757-ben járunk, szinte az ipari forradalom előestéjén. Nagy-Britannia átalakulóban van, a középkori feudalizmus kiveszőben, városok, gyárak épülnek. A társadalmi fejlődés folyamatos, a társadalmi rétegek elkülönülése napi probléma. A munkások szenes kenyeret esznek, ám a gazdag arisztokraták fényűző estéiken whiskyt kortyolgatnak hordószám. Az utóbbi piaci rést meglátva két élelmes brit, jelesül Beaumont Hankey és Hugh Bannister szerződnek egymással, a felsőbb rétegek minőségi italokkal való ellátásáról, üzletet nyitnak a londoni West End-en. Közös cégük igen jövedelmezőnek bizonyul, hiszen Mr. Hankey maga is arisztokrata révén, otthonosan mozog a felső osztály köreiben. Az ő arisztokrata viselete volt a cilinder, ami a címkén is megjelenik. Mr. Bannister pedig kiváló üzletember volt, ügyesen szervezte az üzletmenetet. A keménykalap neki állít emléket. Az 1820-as törvénykezés szabad utat enged a blendelésnek, így 1823-ra a cég immáron saját whiskyvel jelenik meg a piacon. Az alapanyagokat igen jónevű lepárlóktól szerzik be, így az Old Pulteney, a Balblair, az AnCnoc, a Speyburn és a Balmenach hordóiból. A saját blendek olyannyira népszerűek lesznek Britannia szerte, hogy 1901-ben V. György királyi garancialevelet adományoz a Hankey & Bannister részére.

hankey2.jpg

hankey1.jpg

Az ital egyik fő pártfogója maga Winston Churchill volt, szívesen poharazgatta Hankey Bannister-ét a vacsora utáni szivarja mellé. A legenda szerint éppen ettől az italtól megrészegült állapotban mondta Lady Astor-nak elhíresült mondatát, miszerint "Lehet, hogy én részeg vagyok Miss, de reggelre józan leszek. Viszont maga még akkor is ronda marad." 1932-ben Douglas Hankey halála után a céget a Saccone & Speed kereskedőcég vásárolta fel, amely a hadsereg ellátásával nagy sikerre tett szert. 1988-ban az Inver House cégcsoport tulajdonába került a patinás márka. A profizmus körüllengi a cégóriást, csak a legkiválóbb minőségű bourbon-os és sherry-s hordókkal dolgoznak, ügyesen finomítva az ital stílusát.

hankey3.jpg

Hankey Bannister - Original:

Szín: Klasszikus arany, borostyán villanásokkal.

Illat: Karamell és mazsola. Kevés maláta és étcsokoládé. Aszalt gyümölcsök sorakoznak, az ősz illata.

Íz: Telt és érett zamatok, a karamellhez némi méz is társul. Őszi napsütés, lassan hullani kezdenek a sárguló levelek.

Lecsengés: Méz és menta, az otthonosság érzését nyújtja. Egy lusta vasárnapi délután.

hankey4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1511743113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása