Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

A Főnix éjszakája - The BenRiach Classic & Peated Collection

2016. október 11. - Szittnyai Zalán

benriach.jpg

1898-ban járunk, Skóciában virágzik az immáron legálissá tett whiskylepárlás és kereskedelem, gombamód szaporodnak az új üzemek, jó kedv és vidámság lengi be a speyside-i levegőt. Azonban minden jónak vége szakad egyszer, a Pattison whiskykereskedőház csődjével hatalmas árhullám söpört végig az addig nyugodt partszakaszon. A részvényárfolyamok zuhanni kezdtek, a befektetők visszatartották pénzüket, tömeges elbocsátások és üzembezárások következtek, elérkezett a skót whisky sötét időszaka. Abban az időben mintegy 161 lepárló működött Skóciában, röpke tíz év alatt mintegy 30 üzem zárta be kapuit. Mivel a skót whisky és a blended scotch exportja nőni tudott a tengerentúlra, így néhány nagy cég mentőövet dobott a lepárlóknak, ahonnan későbbi kevert alapanyagaikat vásárolták.

A BenRiach az egyik legrövidebb életű lepárló volt akkoriban, 1898 és 1900 között működött, amikor is leálltak a főzéssel. A szomszédos Longmorn azért megkapta a kulcsot és tovább használta a BenRiach malátázóüzemét. 1965-ig lakat került a főzőüstökre, csak a malátázótermekben volt némi élet.

benriach1.jpg

A 60-as évektől elsősorban kevert whiskykhez készítettek alapanyagot az üzemben, néhány alkalommal pedig korlátozott számú single maltokkal is előrukkoltak. Visszaköltözött tehát az élet a BenRiach falai közé, ismét kaptak az angyalok "Speyside szívének" párlatából. 1972-ben elkészült az első tőzegelt, füstös speyside-i single malt a lepárlóban, akkoriban kezdett előtörni Islay, azonban készleteik végesnek bizonyultak, így a BenRiach igyekezett az újdonsült igényekre reagálni. Ez elsősorban a blenderek igénye volt, akik szívesen látták kevertjeikben a Speyside füstös karakterét. 2002-re ismét eléri a bezárás réme a lepárlót, két év kényszerszünet következik.

benriach2.jpg

2004-ben három új befektető érkezik egy "whisky veteránnal", Billy Walkerrel az élen, kipucolják és újra csatasorba állítják az üzemet. 2009-ben az "Év lepárlója" címet is elnyerik, 2011-re pedig már évi 10.000 hordót töltenek meg friss párlattal. Szerencsére a piac fogékonynak bizonyult "Speyside szívének párlatára", így már különleges, exkluzív kiadásokkal örvendeztetik meg a fogyasztót. Kísérletező kedvű lepárló, kutatják a régi Speyside-stílust is, ugyanakkor nem restek tőzegfüstös whiskyket sem a piacra dobni. Lássuk hát a "Classic & Peated Collection-t".

benriach3.jpg

The BenRiach - Aged 12 years:

Szín: Áttetsző arany csillogása.

Illat: Édesen andalít, gyümölcsös és virágos. Kevés zöldesség és menta.

Íz: Már kerekedőfélben lévő, gyümölcsös, hangás, füves zamatok picit ragadós alkohollal. Szép alapanyag, kerek, de ifjúkori hevét nem tudja letagadni. Gyümölcsös, összetett, frissít.

Lecsengés: Csonthéjasok, malátás ízek köszönnek el. Remek kezdés!

benriach4.jpg

 

The BenRiach - Aged 16 years:

Szín: Mélyülő arany, borostyán csillanása.

Illat: Az ősz illatai. Avaros erdő. Gyümölcsös tál az asztalon, falevelet fúj bele a szél. Érett mazsola, a tavalyi méz kezd besűrűsödni.

Íz: Vajkaramell olvad a szájban. Dobostorta teteje mellé fügelekvárt kérünk. Gömbölyű, de jelzi erejét.

Lecsengés: Hosszan olvad az a vajkaramell. Lassan bukik alá az ízkavalkád, mint a lemenő nap a hegygerincen.

benriach5.jpg

 

The BenRiach - Curiositas Peated Malt Aged 10 years:

Szín: Arany szín némi fátyollal.

Illat: Óóó, az a klasszikus tőzegfüst. Téli éjszaka a Skót-Felföldön. Lassan kialszik a kandalló.

Íz: Édesen tőzeges, rengeteg hangával, hangamézzel. Telt a korty, édesen simogató füst egy csípős téli nap után. Karácsonyi fűszerek, karamell és méz.

Lecsengés: Speyside minden gyümölcse mellé becsatlakozik az islay-i hangulat. Gyümölcsösen édes hangulat, nem sós és szikár mint islay-i társai. Külön stílus, Islay előszobája lehet.

benriach7.jpg

 

The BenRiach - Septendecim Peated Malt Aged 17 years:

Szín: Érett arany csillanása.

Illat: Barátságos tőzegesség, decens füstpamacsok. Szárított narancshéj. Édes hangaméz.

Íz: Vaskos gyümölcsösség, hangaméz nagykanállal. A tőzegfüst aláfestő vendég, az érett gyümölcs a meghatározó. Kevés menta.

Lecsengés: Mézes teát készítünk a téli estén, természetesen a sparhelt tetején melegítve. Odakint hófúvás, jól esik a meleg takaró. Körülölel, átmelegít, mint ez a 17 éves csodawhisky.

benriach6.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1711796953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása