Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Farm, ahol élünk 2. - Kilchoman Machir Bay

2016. október 13. - Szittnyai Zalán

kilch4.jpg

Visszatérünk kedvenc helyszínünkre, Islay-ra. Egy modernkori történet következik, ami akár 200 évvel ezelőtt is megeshetett volna. Minden modernitást, űrtechnológiát mellőző sztori ez, amely visszatérés is egyben a régi skót gyökerekhez. 2005-ben Islay szigetén olyasmi csoda történt, amely nem esett meg már 124 hosszú esztendeje. Új lepárló nyitotta meg kapuit, a Kilchoman személyében. Anthony Mills, a cég alapítója, kormányosa, párlatmestere már a 90-es évek óta palackozó üzemet menedzselt a szigeten, mígnem gondolt egyet és a családi farm köré egy saját lepárlót álmodott meg.

kilch3.jpg

A fő elképzelése az volt, hogy a farm körül mindent megtermelnek, felépítenek, ami egy prosperáló whiskylepárlóhoz szükséges. A helyszín adott volt, hiszen Islay nyugati partjainál mind a természeti környezet, mind a tengeri mikroklíma adott volt az elképzeléshez. Nem mellesleg a birtokon folyik át az Allt Gleann Osamail patak, amely tőzeglápokon átszűrt vizével több, mint ideális alapot nyújtott. A 2322 hektáros birtokon 160 hektárnyi Concerto fajtájú árpát vetettek, amivel saját szükségleteiket ki is elégítik.

kilch.png

Komoly marhafarmot is üzemeltetnek, ahol a természetes újrafelhasználás zajlik, hiszen a kifőzött cefre a marhák napi táplálékának része. Alighanem a világ legboldogabb tehenei a Kilchoman farmon élnek. Azon kevesek közé tartoznak, akik a tradicionális padlós malátázást alkalmazzák a mai napig. Mintegy 2 tonnányi csírázásban lévő árpát mozgatnak kézi erővel, a régi stílusnak megfelelően az 5-6 napos periódusban. A füstölés csak helyi tőzeggel zajlik, mintegy 10 órán keresztül. A legkisebb méretű lepárlóüstöket használják, igyekeznek koncentrált párlatot készíteni. Hordóparkjuk nagyrészt a Buffalo Trace Distillery használt bourbon hordóiból áll, ám használnak Oloroso sherry hordót is Huelva-ból, Miguel Martin üzeméből. Alacsony belmagasságú érlelőteret építettek, elmondásuk szerint jobban kontrollálható az érési hőmérséklet, mintsem egy nagy belmagasságú térben.

kilch1.jpg

kilch2.jpg

Nézzük hát a cég zászlóshajóját, a Machir Bayt. Alapvetően 5-6 éves bourbon hordós érlelés után kerül piacra, nevét Islay nyugati partjának legszebb öbléről kapta.

Kilchoman - Machir Bay:

Szín: Halvány szalmaszín, fiatalosság.

Illat: Tengeri sós levegő, könnyed füst és szőlőillat. Édes szőlőfürt.

Íz: Gyufa, vízzel leöntött tábortűz. Halványan dereng a szőlőfürt emléke. Pici tengervíz az osztrigában.

Lecsengés: Nem olyan túltőzegelt, mint egyéb islay-i társai, barátságosabb, frissebb formátumú. Időnként még az alkohol meglódul, de összességében szépen dolgozik. Tetszik az a farm! Lám, a vidéki élet szépségei!

kilch5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8411803713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása