Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Farm, ahol élünk - Maker's Mark

2016. július 01. - Szittnyai Zalán

makers4.jpg

Loretto, Kentucky. A nap lustán bukik le a Kentucky dombok mögött, Amerika "whiskyszívében" járunk. Meleg színek, őszi napsütés, a határban barnás, sárgás fényben fürdik a délibáb. Az amerikai farmer lustán lerúgja bakancsát a verandán, és tölt magának egy pohárka Maker's Mark-ot. A jég beledobálása után kinyitja a szúnyoghálós teraszajtót, majd beül kedvenc hintaszékébe és pipára gyújtva kémleli a kukoricaföldet. Valahogy így képzelem el a klasszikus amerikai filmbetétet, reklámspot-ot a Maker's tálalásában.

A lepárló Amerika egyik legrégebbi hagyományaival rendelkezik, hiszen 1805 óta készítenek whiskyt a területen, és a Star Hill Farmon is. A birtokon egyébként őrzik a tradíciót, hiszen a régi időkben a Quart House nevezetű boltjuk előtt sorban álltak a vásárlók kocsijai és közvetlenül a hordóból csapolt whiskykkel távozhattak a vasárnapi asztalhoz, egyből a mise után. Fontos megjegyezni, hogy a Maker's Mark őrzi a bevándorló skótok hagyományát, és nem whiskey-nek, hanem whisky-nek írják, fogalmazzák magukat és palackjaikat. A hetedik generációs bourbonkészítő Samuels család a jelenlegi tulajdonos, akik tudatosan építik, fejlesztik saját bourbon-jüket. A 80 hektáros farmon a saját forrással rendelkező tó vízét használják, és mai napig minden egyes palackot viaszba mártanak, ezzel is egyedivé téve a portékát. Minden címkén megtalálható Bill Samuels kézjegye, ami garancia a tökéletes ízharmóniára.

makers.jpg

Érdekesség, hogy bár a Star Hill Farmon már több, mint kétszáz éve párolnak whiskyt, azonban az első Maker's Mark palack csak 1958-ban került kereskedelmi forgalomba. Szűk ötven év alatt Kentucky és Amerika jelképévé nőtte ki magát ez az igen kitűnő bourbon. A bourbon alapfeltételezése, hogy minimálisan 51%-ban kukoricából kell készülnie. A Maker's Mark esetében ez a szám 70%-ra tehető, ezzel is a kifinomult, édes ízvilágot szolgálva. A maradék 30%-on búza és malátázott árpa osztozik.

makers2.jpg

A hordópark minden évben megújul. Rengeteg fával dolgoznak, amiket közel egy évig szárítanak még donga korukban, hogy minden felesleges csersav távozzon belőlük. A hordókat egyébként az érlelés alatt folyamatosan mozgatják egyik emeletről a másikra, ezáltal is gyorsítva, illetve egységesítve az érést. A használt hordók a Laphroaig-hoz kerülnek Skóciába, ők csak és kizárólag a Maker's Mark használt hordóit alkalmazzák a borubonhordós érlelésű tételeiknél.

makers1.jpg

makers3.jpg

Maker's Mark:

Szín: Borostyán, mint egy érett aszúnál. Őszi napfény.

Illat: Kedvesen édes. Mézes puszedli a zacskóban. Fahéj. Jéggel kevés mazsola sejlik fel.

Íz: A kukorica édes ölelése meghökkentő. Szinte látjuk az amerikai pusztaságban a kukoricahangárokat. Az alkohol szépen melegít, érezzük a bourbon hordó égetésének parazsát. Jéggel kihűl az a parázs, könnyeddé válik.

Lecsengés: Jó hordót kap a Laphroaig! Dobjunk még fát a kandallóba! Túlzásoktól mentes vonalvezetés, egy klasszikus amerikai bourbon! "Küldeném mindenkinek, aki szereti!" Jó cucc, na!

makers5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr608860704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása