Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Islay-i válogatott - Big Peat

2016. június 23. - Szittnyai Zalán

bigpeat.jpg

Remélem megbocsátják nekem, de kénytelen vagyok időről időre visszatérni Islay szigetére. A szigetnek van valami szavakban nem kifejezhető kisugárzása, amely mágnesként vonzza vissza az ember gondolatait és szellemét. Az ott átélt létezés öröme hosszan kíséri a látogatót. Mágikus hely, nincs mese. Rabul ejti a whiskyrajongót. Talán ott forr leginkább össze a skót táj a whiskyvel. Két dologról szól a sziget: whisky és halászat. Ez a két dolog tökéletesen elég a szigetlakóknak, de a lelkes látogatóknak is. Islay a lehető legtökéletesebb hely a világon, csak szeretni lehet.

Alighanem ez a szeretet vezérelte a Douglas Laing & Co. független palackozót (kereskedőházat) arra, hogy 2009-ben megalkossák saját elképzelésüket az islay-i whiskyről. Azonban a cég története ennél a dátumnál jóval régebbre nyúlik vissza. Az 1948-ban alapított vállalat mindig is ismert volt Single Cask és Small Batch palackozásairól, vagyis előtérbe helyezték a kisszériás whiskyket a portfóliójukban. A Fred Douglas Laing által indított sikertörténet mára már a harmadik generációnál tart, hiszen a hihetetlenül kackiás bajuszáról is ismert Fred Jr. lánya, Clara is beszállt a családi bizniszbe. Alapvetően ún. "vatted maltokkal" dolgoznak, vagyis különböző lepárlók malátawhiskyjeinek házasításával készülő ideális keverékekkel, vagy ahogyan a borok világában mondanánk, cuvée-kel. Elképesztő készletekkel rendelkeznek Skócia minden szegletéből. A teljesség igénye nélkül a következő lepárlókkal dolgoznak: Glengoyne, Dalmore, Ardbeg, Bowmore, Caol Ila, Macallan. Nézzük hát a füstös whiskyk kedvelőinek készült csemegét, a Big Peat-et. Négy lepárló whiskyjének házasítása, az Ardbeg, a Caol Ila, a Bowmore és a már bezárt Port Ellen. Ezáltal ez a tétel is limitált kiadású, hiszen egyelőre úgy tűnik, hogy a Port Ellen-nek nincs igazi gazdája, tehát ott jelenleg nem készülnek párlatok. A szakállas figura a címkén egyébként valós személyről, egy Pete nevű  islay-i halászról lett mintázva. Nagy reményekkel illetjük, hiszen maga Jim Murray is 96 ponttal jutalmazta Whisky Bibliájában.

Big Peat (Small batch):

Szín: Egészen világos, tükrös reflexek, halvány pír a horizonton.

Illat: Tábortűz, nyáreste. Már megettük a szalonnát, egy kis édességre vágyunk. Aszalt gyümölcsök vannak kéznél. Szantálfa füstölő? Tőzeg, tőzeg, tőzeg!!!

Íz: Nyugodtan tegyük hűtőbe fogyasztás előtt, nem szentségtörés. Kéri a hűtést, sokkal szebben "egyberántja" az anyagot. Már csak parázs van, de jól érezzük magunkat. Kér még valaki az aszalt gyümölcsből?

Lecsengés: Hosszú, mint az islay-i naplemente. Füstöt lehellünk. Mikor indulunk vissza Islay-ra?

bigpeat1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr198835824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása