Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Trónok harca - Scapa 2001 (Gordon & MacPhail)

2016. június 23. - Szittnyai Zalán

scapa.jpg

A híresen hírhedt Scapa Flow, a történelem, az I. világháború öble. Orkney-hoz tartozik, a sziget történetét már feldolgoztuk korábbi, a Highland Park 12 éveséről szóló írásunkban. Azonban az öbölnek külön történelme van, itt állomásozott ugyanis mindkét világháborúban a Brit Királyi Haditengerészet. 1919 június 21-én aztán elkezdődött eme csodálatos öböl emberi kéz által való tönkretétele, vagy ha úgy tetszik, akkor alakult ki a máig is egyedi, hajóroncsokkal tűzdelt látképe. Történt ugyanis, hogy az I. világháborúban vesztes német hadihajókat itt fogták be, gyűjtötték be a britek, és kényszerítették őket a hajók átadására. Az utolsó pillanatban a német tengernagy azonban parancsba adta minden kapitányának, hogy süllyesszék el hajóikat. A 20-as években megindult a hajók lassú kiemelése, aztán hamarosan jött a II. világháború. A németek bosszút forraltak, és több brit anyahajót is megtorpedóztak az öbölben. Mára mindösszesen hét nagyobb (26000 tonnás) csatahajó őrzi mementóként a múlt súlyos emlékeit.

A Scapa lepárló története sem mentes a történelem viharaitól, többször jutott a bezárás sorsára. 1897-ben az egyik legkedveltebb szigeteki maltot készítették, nagy híre volt a brit királyság területén az orkney-i nedűnek. A XX. század viharai során többször gazdát cserélt, a 2000-es évekre a lerobbant lepárló a bezárás szélére került. Az akkori tulajdonos, az Allied-Domecq végül 2 millió fontból felújította az épületet, aztán továbbadta a Pernod Ricard-nak, akik rövid idő elteltével eladták a Chivas Brothers-nek. Mára egy szépen virágzó, gyönyörű lepárló várja a látogatókat.

scapa3.jpg

Jelen dolgozatunk tárgya, a Scapa által lepárolt whisky Skócia egyik legnagyobb kereskedőhálózata (vagy független palackozója), a Gordon & MacPhail révén került a piacra. A céget 1895-ben alapította John Gordon és John Alexander MacPhail, első közös ügyletük egy fűszer- és vegyeskereskedés volt, ahol John Walker szellemében maguk kezték el kiválogatni saját márkás whiskyjeiket Skócia minden tájáról. Az üzletben dolgozott egy igen tehetséges ifjú, nevezett John Urquhart, aki remekül kóstolta és válogatta a whiskyket az üzlet számára. Nem is olyan sok idő elteltével bevették tulajdonostársnak a fiút, akinek családja azóta is vezeti a vállalatot. Az 1920-as évekre már olyan lepárlókkal dolgoztak, mint a Glenlivet, a Mortlach vagy a Macallan. Komoly figyelmet fordítottak a saját érlelésű whiskyk hordózására is, hiszen szerintük a titok nagy része a fában is rejlik. A kezdetektől használnak sherry-s és bourbon-os hordókat is. Érdekesség, hogy ők tulajdonolják a Benromach lepárlót. Az Urquhart család kínosan ügyel a minőségre, a leszármazottaknak az ereikben is whisky folyik. Mottójuk az, hogy "A jövőt ma alakítjuk ki. Ma pedig kiderül, hogy mi történt a múltban". Lássuk hát az általuk 2012-ben palackozott, 2001-es lepárlású Scapa-t!

Scapa 2001 distilled, bottled 2012 by Gordon & MacPhail:

Szín: Nagyon halvány szalmaszín, a hordó nem festette meg.

Illat: Citromot reszelünk a süteményre. Kevés méz és vanília. Halvány füst.

Íz: Mazsola és vanília, de ne bourbon-os édességre gondoljunk. Inkább Speyside hatás. Gyümölcsössége magával ragadó, ideális lehet a nem túl agresszív whiskyket keresők számára.

Lecsengés: Az alkohol krémesen melegít, vanília és gyümölcsök, gyümölcsös sütemény, enyhe édes búcsúcsók.

scapa4.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr388687288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása