Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Thor öltönyben, egy kedves viking története - Highland Park Svein (The Warrior Series)

2016. július 10. - Szittnyai Zalán

svein.jpg

A Highland Park lepárlóhoz zengtünk már egy ódát korábban, akkor körbejártuk a történetet és megkóstoltuk a 12 éves whiskyt. Skócia legészakibb szigetének párlatát örökre a szívünkbe zártuk, ahogy a viking történelmi emlékekkel átszőtt hely szellemiségét is. Az érinthető történelem manifesztálódik a Highland Park whiskyjeiben is.

2013-ban a lepárló piacra dobta a "The Warrior Series-t", aminek hat tagjában a Highland Park különböző árnyalatait kívánták megmutatni. A sorozat minden egyes tagja egy-egy nagy viking vezérről kapta a nevét, őrízvén a sziget hagyományait, kultúráját. Svein vezér nagy felfedező és keménykezű, de igazságos vezető hírében állott, a róla elnevezett whisky a sorozat kezdő darabja, a nagy ősre egy ivókürttel emlékeznek a címkén.

svein3.jpg

A hat vezér, Svein, Harald, Einar, Sigurd, Ragnvald, Thorfinn ára nagyságrendileg 40 és 1000 font között váltakozik a piacon. Érlelési időket, évjáratokat nem közölnek, mégis nyilvánvaló, hogy a fiatalabb párlatok a Svein-be, a régebbi, reserve tételek pedig a Thorfinn-be kerültek. A Svein 90% amerikai, 10% európai tölgy (30% vadonatúj), és ezen belül elsősorban ex-sherry hordókban töltötte érlelési idejét.

svein1.jpg

 

Highland Park Svein:

Szín: Ámbra, könnyed borostyán.

Illat: Könnyeden hangás, hízelkedően mézes, krémes. Séta a hangamezőn a lepárló közelében, a tőzegfüstölő azért dolgozik. Vaníliás Toscanello.

Íz: Lehengerlően gyümölcsös, hangamézes, gazdag. Kandírozott narancs, aszalt ananász. Rengeteg rétegű, behízelgő és komoly egyszerre. Ki hagyta égve a füstölőt?

Lecsengés: Édesen hosszú búcsúcsók, kérek még egy pohárral! Mezítláb lépkedünk a mezőn, közben a Rolling Sones I'm free című számát dúdolgatjuk.

Egy igazán kiváló whisky illatozik a pohárban, ami a tapasztalt kedvelők és a kezdők számára is kedves lehet. Egyszerre édes, száraz és komoly. Finom és jó ivású, a nyári esték remek kísérője, akár érdemes vízzel vagy jéggel is megkóstolni! Szeretjük!

Halgassuk csak:

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr918879560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása