Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Kékvérűek - Johnnie Walker Blue Label

2016. július 26. - Szittnyai Zalán

blue.jpg

"Ritkább a ritkábbnál!" - mondja Giancarlo Giannini a Johnnie Walker Blue Label szenzációs imagefilmjében, a "Gentleman's Wager-ben", vagyis az "Úriemberek fogadásában". És valóban igaza van, hiszen a Blue Label több mint 60 éves párlatokat is tartalmaz. Belegondolni is felemelő, hogy a II. világháború idejéből származó, történelmi kortyokat guríthatunk le a torkunkon. A Blue maga a folyékony történelem. De nézzük is végig ennek a kiváló skót családnak a kalandjait, hiszen rendkívül tanulságos és végigvezet a XIX. és a XX. század történelmén.

1819-ben, idősebb John Walker halálakor az ifjabb John magára maradt a gazdaságban, egy kemény és szigorú világban. A talpraesett ifjú azonban nem ijedt meg a kihívásoktól és sok reménnyel és ötlettel vágott neki az útnak. Hamarosan eladta a családi gazdaságot és vegyesboltot nyitott a virágzó Kilmarnock városában. A borok, fűszerek, sonkák és sajtok mellett természetesen whiskyket is forgalmazott, azonban azokban az időkben a minőség sosem volt előre kiszámítható, így a párlatok minősége is ingadozó volt. John Walker végül 1857-ben adta át virágzó üzletét fiának, Alexandernek. Az 1860-as törvény lehetővé tette, hogy legálisan is keverjék a whiskyket (gabona és malátawhiskyket), ezzel is kiegyenlítve a minőséget. A cél a keverékekből mindig egy magasabb minőségű házasítás volt, csakúgy mint a borok esetében. 1867-re elkészült a saját brand, "Old Highland Whisky" néven. Alexander okos üzletemberként megnyerte magának a hajóskapitányokat némi részesedésért cserébe, akik a világ minden pontjára eljuttatták whiskyjét. Az ő ötlete volt az azóta már ikonná vált szögletes palack is, amelynek elsődleges célja a térfogat csökkentése általi jobb pakolhatóság volt a szállítóládákba. A címke is egyedivé lett, 24 fokos szögben kell felhívni magára a vásárlók figyelmét. 1889-ben James Stevenson társult a cégbe, akinek a híres szlogent is köszönhetjük: "Johnnie Walker, született 1820-ban - és még mindig erős!". Az 1890-es években megvásárolják a Cardhu lepárlót és az Annandale-t is. 1909-re az ifjabb Alexander és George megalkotják a mai napig legkelendőbb márkákat, a Johnnie Walker Red Label-t és a Johnnie Walker Black Label-t. Azokban az időkben rajzolta meg Tom Browne, a kor ünnepelt grafikusa a sétáló dandy figuráját, piros zsakettben, monoklival, sétapálcával. 1920-ra a Johnnie Walker már a világ 120 országában "sétálgat". A XX- századi popkultúra is felkapja, rengeteg filmben, dalszövegben említik, írók, költők, zenészek múzsájává válik. 1934-ben királyi beszállítói címet is kapnak V. Györgytől. Mára a Johnnie Walker a világ legnagyobb és legismertebb whiskybrandje.

Nézzük is meg a Robert Carlyle nevével fémjelzett történelmi, áttekintő videót:

 

Kétségtelen, hogy egy valódi ikonnal van dolgunk. A Blue a sorozat teteje, a legválogatottabb, legritkább whiskyk házasításából készülő szuperprémium blended whisky. Alapvetően a Caol Ila, a Mortlach és a Royal Lochnagar készletei a vezető szálak, Jim Murray szerint néhány csepp 1923-as Auchtertool is kerül bele. Természetesen a Cardhu, a Dailuaine és a Talisker is a csapatban van.

blue3.jpg

 

Johnnie Walker Blue Label:

Szín: Arany horizont, a nap utolsó melengető sugarai.

Illat: Mazsola, érett gyümölcsök, fügehús. Kevés téli füst illata, az első fűtés a kandallóban.

Íz: Hihetetlenül sima felszín, a nyugodt tenger szinonimája. Rengeteg aszalt gyümölcs, könnyedén, elegánsan. Semmi öregség, semmi oxidáció. Igazi öltönyös, finom mozgású úriember, vagy egy gyönyörű hölgy tánca holdfénynél.

Lecsengés: Tiszta, tengeri levegő. Rendkívül kifinomult, könnyen iható. Hátradőlünk, és élvezzük az életet. A pillanat megélésének luxusa.

 

Semmi kétség, a Blue Label az egyik legkifinomultabb, legelegánsabb, legjobb szerkezetű whisky a piacon. A blended whiskykre jellemző, "tört zamatok", a nem mindig egyenes vonalvezetés egy másodpercre sem érződik. Talán a legjobb blended whisky a piacon.

És kérem tisztelettel, dőljenek hátra, és élvezzék egy pohár Blue Label társaságában az alábbi imagefilmet Jude Law és Giancarlo Giannini főszereplésével. A stílus, maga a whisky:

Mi sem tudtunk ellenállni a Blue Label stílus csábításának, így engedtessék meg nekünk a két alábbi fotó, így láttuk vendégül Jude Law-t és Giancarlo Giannini-t a Balatonnál. :)

blue2.jpg

 

blue1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr858914166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása