Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Feketén fehéren - Johnnie Walker Double Black

2017. október 30. - Szittnyai Zalán

double_black.jpg

Közeledik a tél, a nappalok egyre rövidebbek, a sötétség egyre hosszabb ideig tart. A külterületek és a város illatai füsttel gazdagodnak, orrunk megtelik a tél illatával. Elérkezik a tőzegelt whiskyk ideje, melyek füstös aromáikkal a kandalló melegét táplálják elménkbe. A magam részéről egyébként is nagy rajongója vagyok a tőzeges stílusnak, ám a hideg idő beköszöntével mindez fokozódik. Fokozódik a vágyunk az otthon melege iránt. Ezt a fokozást hajtotta végre Jim Beveridge, a Johnnie Walker sorozat atyja, a jelenlegi lepárlómester a Double Black személyében. Ugyanis adva van egy századok óta sikeres blend, a Black Label, és ezen "csavart" egyet a mi kedves Mr. Beveridge-ünk. A füstös single malt-ok népszerűségével ugyanis lépést kell tartania a világ legnagyobb blended whisky előállítójának is. Éppen ezért az a gondolat született, hogy a Black Label alapblendjét további füstös Islay-i illetve a szárazföld nyugati részéről származó füstös maltokkal dúsítják. Az új keveréket erősen barrique-olt, erősen kiégetett új hordókba is rakják, ezzel is emelve a füstös érzet "oktánszámán". Így született meg a Double Black. Alapvetően a repterek duty free boltjaiba szánták, kis mennyiségben került a polcokra 2010-ben. Azonban a siker nem maradt el, a közönség követelni kezdte a whisky szélesebb körben levő elérhetőségét is. Így 2011 őszére már nagyobb mennyiséggel vágtak neki a termékbevezetésnek. Több, mint valószínű, hogy a Black Label klasszikus pozícióját nem fogja utolérni, ám egy üde "füstfolt" lehet a Johnnie Walker szortimentjében.

doubleblack1.jpg

doubleblack2.jpg

 

Johnnie Walker - Double Black:

Szín: Mély borostyán, az erős hordóhasználatra is utal.

Illat: Hullámokban jövő illatok: aszalt gyümölcsök, mazsola, könnyed füst, fenolosság. Tőzegessége korántsem Islay kérlelhetetlenségét idézi, ezért a füstös stílussal ismerkedőknek is ideális választás lehet.

Íz: Telt és krémes felszínű, mézes zamatok kényeztetik nyelvünk, a tőzeg elsősorban a korty végén érződik.

Lecsengés: Na a lecsengésben a füst száll a legtovább. Tartalmas, jó blend.

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr713118220

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2017.11.03. 22:24:35

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: A web mindent elbír. Írd csak le nyugodtan. A Heti sajtó a kincset és szemetet is összesöpri, ha jár vele bódulat. Hétszentség'17/44 2017. 10. 30. A malátázás a sörfőzés elengedhetetlen előké...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása