Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Glenfarclas Night

2016. április 10. - Szittnyai Zalán

glenfarclas.jpg

Egy remek hangulatú kóstolón jártam a minap (a meghívásért köszönet a WhiskyNet csapatának), ahol is a kiváló Glenfarclas lepárló utazó nagykövete, Ian McWilliam avatta be a nagyérdeműt a birtok titkaiba. Ian 1991 óta tevékenykedik az üzemben, kezdetben a malátázáson, majd később a pincemesteri teendőkbe is belekóstolt, szó szerint. Néhány idősebb tételben tehát a brand ambassador kéznyoma is nyomon kövehető, egyfajta extraként a történetben.

Az 1836-ban alapított lepárló a Speyside-vidékén fekszik, a skót felföld északi részén. A tiszta levegőt a Ben Rinnes hegyvonulatai (Ben = Mountain), a kiváló minőségű vizeket pedig a kristálytiszta hegyi patakok garantálják, melyek végül a Spey-folyóba torkollnak. A Glenfarclas kelta jelentése egyébként a "zöld rét völgye".

A céget egy Robert Hay nevű úriember alapította, majd 1865-ben 511 fontért továbbadta egy bizonyos John Grant nevű marhapásztor/vállakozónak. Hogy mennyire jó üzletnek bizonyult mindez a Grant család számára, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy mára már a hatodik generáció, George S. Grant a cég vezetője.

A WhiskyNet kiemelten foglalkozik a branddel, közel 10 éve forgalmazzák, így a választékban nem csak a Whiskyk, hanem például a márka saját készítésű méze vagy éppen narancslekvárja is megtalálható.

A kóstolósor:

- Glenfarclas 10 éves:

Szín: Világos arany, utal a nem túl hosszú érlelési folyamatra.

Illat: Alapvetően az édes vonalon mozog, pici méz, pici vanília.

Íz: Édes, mézes, hangás hangulat. Érett gyümölcsök és a füge a meghatározó. Némi karamell és kávé. A Sherry hordós érlelés már megmutatkozik. Könnyed, ám az alkohol még virgonc.

Utóíz: Aszalt gyümölcsök. Szárazpróbája egyértelműen a Toscanello Caffé-ra hajaz.

 

- Glenfarclas 12 éves:

A Grant család szerint ez a legkifejezőbb tétele a "Glenfarclas-stílusnak".

Szín: Mélyülő arany.

Illat: Visszafogott, zöldes, citrusos illatok. Kevés édes fűszer.

Íz: Szájban az érett, gazdag, édes, mézes gyümölcsösség jellemzi. Sherry simaság.

Utóíz: Hosszú és édes.

 

- Glenfarclas 15 éves:

Ez a Whisky már Jim Murray "Whiskypápa" tetszését is elnyerte, 95 ponttal jutalmazta Whisky Bibliájában.

Szín: Mélyarany.

Illat: Vajkaramella, rumos, kókuszos, vaníliás. Némi öreg bútor és mogyoró.

Íz: Puncs és marcipán bontakozik ki. Sima felszínű, jó ivású.

Utóíz: Picit még "odacsap" az alkohol, de nagyon gazdag.

 

- Glenfarclas 25 éves:

Szín: Óarany.

Illat: Puncsos aromák visszafogott serege, majd csokoládés és kávé. Aszalt gyümölcsök.

Íz: Rengeteg réteg, érett majd aszalt gyümölcsök, sós csokoládé, espresso macchiato. Hihetetlenül kerek, az alkohol megszelídült. A tó felszíne sima, a tenger sem háborog már. Kisütött a nap. A legkifinomultabb Whisky a sorban.

 

- Glenfarclas 105 Cask:

A világon először a Glenfarclas palackozott hordóerősségű Whiskyt. 1968-ban George S. Grant karácsonyi ajándéknak szánta a család ünnepi asztalára. Tehát egy ikon, egy alapkő.

Szín:Közepes arany.

Illat: Vaníliás, aromás, édes fűszeres.

Íz: Édes, de a magas (60%) alkohol kellő fűtőhatással rendelkezik. Érdemes pár csepp vízzel "megszelidíteni".

Utóíz: A kávés krémlikőr (Baileys) felnőtt változata. Vastag, mint egy téli paplan.

glenfarclas1.jpg

- Glenfarclas Family Cask 1981:

A Grant család már az 1950-es évektől kezdve palackozott "családi sorozatot", hordóválogatást. Természetesen hordóerősségen.

Szín: Mélyarany.

Illat: Vaskos, érett gyümölcsök hada. Egy perc a gyümölcsaszalóban a műszak lejárta után.

Íz: Folyékony történelem. A hordóerősség is lehet kedves, ám pár csepp vízzel kifejezetten azzá válik.

Utóíz: Hosszú és végtelen. Karamell, sósság és rengeteg csokoládé.

 

Ian McWilliam profi előadó, profi skót. Köszönet neki az élményekért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr288580422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása