Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

A nagy skót whiskytúra 3.rész - Bowmore

2016. április 29. - Szittnyai Zalán

bowmore.jpg

Oh, Islay! A végzet szigete. A whiskyrajongó hajlamos túlzott várakozásokkal tekinteni a szigeti kalandok elé, de az az igazság, hogy Islay nem csak ígérgeti a szépet és jót. A nyers, a rusztikus szépség szigete, ahol megállt az idő. Ha észak felől közelítünk Bowmore-ba (egyébként ez Islay "fővárosa"), akkor a Caol Ila után a főúton haladva beérkezünk a városkába. Időközben érinthetjük a Bruichladdich és a Bunnahabhain lepárlókat is, ám a cél most a Bowmore Distillery volt.

bowmore1.jpg

Bowmore-ban tényleg megállt az idő. A városka nagyjából egy derékszögű főutcából áll, amelynek egyik vége a Loch Indaal-nál belefut az óceánba. Klasszikus hangulat lengi körül a városkát, a családi hentessel (Family Butcher), a postával, az élelmiszer- és ajándékboltokkal. Az utcákat átjárja a sós tengeri levegő illata és a sirályok vijjogása. A helyi ajándékboltokat mindenképpen látogassuk meg, köszönőviszonyban sincsenek a hazai szuvenírboltok gagyidömpingjével. Mindenképpen vásároljunk helyi szappant (Spirited Soaps), hiszen a kis helyi manufaktúrában a különböző lepárlók whiskyjeit is felhasználják a szappangyártás során. Zseniális könyvek, albumok és emléktárgyak kaphatók az üzletekben. Nincs forgalom, nincs rohanás. Csend és nyugalom, tisztaság mindenütt. A körtemplom a domb tetején a legenda szerint azért kör alakú, hogy az ördög az egyik sarokban sem bújhasson el. Nem számít szokatlannak a városka főutcáján a lovasaikkal éppen hazafelé tartó pónik látványa, akik szívesen állnak meg a házak portái előtt egy kis csemegére számítva.

bowmore2.jpg

A Bowmore Distillery Islay legrégebben működő lepárlója, története 1779-ig nyúlik vissza. Mivel a szigeten a legkézenfekvőbb szárító és fűtőanyag a tőzeg, így nem véletlen, hogy a Bowmore-nál kialakult az első tőzeges whisky stílusa. Habár nem a legfüstösebb, legdurvább változatban, hiszen tőzegkezelésük kevésbé direkt például az Ardbeghez képest. A lepárló a tenger felőli oldalon fekszik, valójában praktikus okokból, hiszen falai fontos szerepet töltenek be a városka hullámok, viharok elleni védelmében.

bowmore3.jpg

bowmore4.jpg

bowmore5.jpg

A látogatóközpontban profi túravezetés és jól felszerelt merchandising shop fogadja a látogatókat. Érdekes kontraszt az 1779 óta létező lepárlóhoz tapasztott modern épület. Az épületben szó szerint bejáratos a sós levegő, hiszen kőhajításnyira már az óceán fodrozódik. És bizony a whiskynek is van "terroirja", hat rá a környezet, így a tengeri levegő is, ami szabadon jár-kel az érlelőtérben.

De nézzük is sorban a három legemblematikusabb Bowmore párlatot.

bowmore8.jpg

Bowmore 12 years old:

Szín: Klasszikus aranyszín.

Illat: Aszalt gyümölcsök, maláta és a tőzeg diszkrét bája. A túlérett szilvát szétnyomjuk, majszoljuk. Édes, sós karamelles hangulat leheletnyi gyufafüsttel.

Íz: Kevés füstölt szalonna, alma és csipkebogyó. Elképesztően kerek és jó ivású. Mézes, hangás. Mézes bbq oldalas, édes füst.

Lecsengés: Hosszú, édesen füstös. Nagyon kifinomult, sallangmentes, jó ivású. Az Islay whiskykkel való ismerkedéshez ezt ajánlanám első lépcsőfoknak.

 

Bowmore 15 years old (Darkest - Sherry Cask Finished):

Szín: Mély, borostyános, tea szín. A sherry hordó hatása egyértelműnek látszik.

Illat: Szárított, aszalt gyümölcsök, a bontás utáni első illatfelhő picit a száraz szamorodnira hajaz. Kevés dió és magvak. Napon szárított paradicsom. Mély, malátás illatok, kevésbé egyértelmű a tőzeg.

Íz: Aszalt gyümölcsök hada, szatmári szilvalekvárt kanalazunk a konyhában, ropogó tűz mellett. Határozottabb alkoholérzet, azonban ez is nagyon egyben van. Irtó kerek, semmi szögletesség. Csokoládés, dohányleveles. Gazdag, telt ízek.

Lecsengés: Hosszú íztűzijáték. Nagyon gazdag aromatikájú whisky, igazi leülős, gondolkodós darab.

 

Bowmore 18 years old:

Szín: Mélyülő borostyán.

Illat: Elsőre kávé majd kakaópor illata száll a pohárból. Maláta, aszalt gyümölcs, füstpamacs.

Íz: Érdekes módon sokkal virgoncabb fiatalabb testvéreinél. Ereje teljében van. Sima felszínű, de harapósabb kedvében van. Érettebb zamatok, öreg bútor, fa. Karamell és csokoládé, késő őszi, édes, avaros hangulat. 

Lecsengés: Kihűlt tűzhely, eloltott tábortűz. Hosszan búcsúzik, kevés menta a lecsengésben. Igazi téli whisky, ami egy fázós nap után átmelegít.

A Bowmore látogatás után irány a tengerpart, hiszen a Loch Indaal bámulatos panorámát kínál. Keressük fel a kikötőt, a lepárlótól pár perc sétányira. Ne siessünk, élvezzük a tenger morajlását, a sirályok énekét, szedjünk kagylót. Élvezzük ki, hogy ott lehetünk a világ egyik legszebb helyén, amire örökké emlékezni fogunk. A kikötőben sétáljunk végig az otthagyott homárcsapdák és bóják között, amik a következő reggeli bevetést várják. Elképesztő hangulat, a hely magával ragadó szelleme nem ereszti a látogatót. Islay, Bowmore! See you soon!

bowmore7.jpg

bowmore6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr728674166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása