Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Apám nevében - Wild Turkey 81

2016. augusztus 05. - Szittnyai Zalán

wild3.png

Apám nevében. Tudom, most mindenki azt gondolná, hogy egy ír whiskey-ről lesz szó a címben említett jól ismert film kapcsán, de nem. Most egy tradícionális whiskeylepárló amerikai család történetét dolgozzuk fel. A Russel család története pedig az amerikai bourbon história talán legfontosabb családregénye, ha ők nincsenek, akkor ma talán nem beszélhetünk a Wild Turkey whiskeykről, ilyen minőségben biztosan nem.

Node nézzük a lepárló történetét az elejéről, a legfontosabb évszámokat említve:

- 1855: Austin Nichols fűszerbolt nyílik Kentucky-ban, ahol a whiskykereskedelem virágzik

- 1869: A Ripy testvérek megnyitják családi szeszfőzdéjüket Lawrenceburg-ban, a Wild Turkey Hill-en

- 1893: A chicago-i Világkiállításon az ő whiskeyjüket mutatják be a vendégeknek

- 1940: Thomas McCarthy, a lepárlót tulajdonló Austin Nichols cégcsoport igazgatója rendszeresen vadpulykavadászatokat szervez a birtok körül, az ezekre az alkalmakra palackozott italokat kezdték el Wild Turkey whiskeynek nevezni

- 1954: Jimmy Russel csatlakozik a Wild Turkey csapatához, ő lesz a történelemben a harmadik lepárlómester a birtokon. Nevezték már a "Bourbon Buddhájának" vagy a "Lepárlómesterek lepárlómesterének" is.

Jimmy Russel pedig ragaszkodik a szesztilalom előtti hagyományokhoz, archeikus italt szeretne készíteni a Kentucky történelemnek megfelelően.

Kentucky Straight Bourbon Whiskey = minimum 2 évig új, erősen égetett tölgyfahordóban, Kentucky állam területén készített whiskey.

Ő a világon a leghosszabb ideig hivatalban levő lepárlómester, 65 évig szabott irányt a Wild Turkey-nek. Fia, Eddie is már régi motorosnak számít a szakmában, ő 1981 óta dolgozik a cégnél, végigjárta az összes lehetséges tisztséget a hordómosótól a kereskedőn át, mára ő viszi tovább apja örökét, ő a regnáló lepárlómester. Ez az egyetlen apa-fia duó a világ lepárlómesterei között.

wild4.jpg

Jimmy Russel újításai közé tartoznak a Rare Breed (az egyik első hordóerősségű bourbon 1991-ben), az American Spirit, Kentucky Spirit (1995-ben az egyik legelső single barrel bourbon a piacon) vagy éppen a Russel's Reserve, ami Európában nem is kapható. Elkészíti a Wild Turkey Liqueur-t, ami amerikai mézzel finomított bourbon, aminek hatására az amerikai piac elkezdi a mézet is megismerni, keresni, újrafelfedezni. A zászlóshajó a Wild Turkey 101, a Wild Turkey 81 pedig már Eddie munkája, a bourbon könnyedebb arca. Minimum 6, de leginkább 8 éves párlatok keveréke, csak szigorúan új tölgyfahordóban érlelve. Mára az USA egyik legkedveltebb márkája, rengeteg popkulturális utalással filmekből, zenékből. A nagy amerikai bbq partyk sztárja is, akár otthon a kertben, akár egy NFL mérkőzés előtt a stadion parkolójában.

wild6.jpg

wild.jpg

wild1.jpg

wild2.jpg

Wild Turkey 81:

Szín: Auburn, mondaná az amerikai, aranybarna, mondja a magyar.

Illat: Kukoricás kenyérhéj, érett sárgabarackkal az asztalon. Mézes nyári levegő, sok virággal.

Íz: Érett, mézes gyümölcsök, a barack héját megkapta a nap. Baracklekvár, de nem túl édes változatban.

Lecsengés: Nagyon jó szerkezetű, nagyon jó ivású üdítő bourbon, nem túl édes, viszont nagyon gyümölcsös. Szerethető! Jéggel pedig szinte itatja magát! Sok jéggel! American Classic!

Végezetül pedig nézzék meg a legújabb zseniális imagefilmet, Matthew McConaughey főszereplésével:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr788955192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása