Skócia legmagasabban fekvő lepárlójához érkezünk. A Cairngorm Nemzeti Park kapujánál fekszik, a 230 négyzetkilométeres Glenlivet birtok részeként kiemelkedik Speyside-on és a Felföldön. Nevét a közeli Tomintoul városkáról kapta, amit IV. Duke of Gordon alapíttatott 1776-ban. Magas fekvése miatt a hegyekben a hó akár még késő tavasszal is megmarad, azonban a nyári-őszi hónapok itt a legszárazabbak Skóciában, ugyanis a terebélyes Cairngorm hegység felfogja az esőfelhőket a fennsík elől. A környéken az alapítás óta működtek illegális lepárlók, néhányan az 1823-as törvények után legális útra léptek. A jelenlegi lepárlót 1964-ben építették, a tulajdonosok évekig keresték a megfelelő helyet, mígnem megtalálták a Ballantruan forrást és köré álmodták meg Skócia legmagasabban fekvő whiskyüzemét, közvetlenül az Avon-folyó mellé. A lepárlómester Robert Fleming 1974 óta dolgozik az üzemben, "alig" van lepárlói tradíció a családjában, ugyanis ő a negyedik generáció, aki ezzel foglalatoskodik. Alapvetően csínján bánnak a tőzeggel, ám a Peaty Tang vagy pláne az Old Ballantruan esetében már jóval bátrabbnak bizonyultak. Elsősorban az exbourbon hordókban hisznek, hiszen az amerikai tölgy vaníliája kifejezetten jól áll a speysidei stílusnak, ám néhány tételük esetében használnak exsherry és exportói hordókat is, hiszen a gyümölcsöt és csípős fűszert az európai tölgy "szállítja" a whiskykhez. Kísérletező kedvű és folyamatosan fejlődő birtok.
Tomintoul - Peaty Tang:
Szín: Halvány arany, inkább szalma.
Illat: Szép tőzegfüst, könnyed pamacsokban, malátás és hangás illatok. Gyufa sercen a tűzifa felett.
Íz: Nagyon szépen egyensúlyoz a tőzeg és a speysidei kedvesség között. Tábortűznél aszalt gyümölcsöket majszolunk. Aszalt ananász és citrusok, nagyon szép füstpaplannal borítva. Remek whisky!
Lecsengés: Folyamatosan változik, hol a tőzeges, hol a gyümölcsös arcát mutatja. Izgalmas játék a pohárban.