Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

Az 57-es utas - Talisker 57 North

2017. január 21. - Szittnyai Zalán

talisker1.jpg

Skye és a Talisker iránti rajongásunk letagadhatatlan. A sziget és a lepárló magába sűrít mindent, amit a zord skót szigetvilágról gondolunk. Éles sziklák, gyönyörű partszakaszok, hatalmas hegyek váltakoznak, a levegő csípős, és megtelik hínáros, sós jegyekkel. Skye zordságában is az egyik legszebb, legegyedibb hely a világon. Legalább annyira egyedi, mint 57 North néven palackozott, hordóerősségű whiskyjük. Mivel a lepárló az északi szélesség 57. fokánál található, kézenfekvő volt, hogy a sziget kérlelhetetlen zordságát egy a szélességi fokra utaló nevű, hordóerősségen palackozott itallal mutassák meg. Ez az ital maga a Talisker és Skye esszenciája. Az már csak külön érdekesség, hogy az 57. fokhoz 57% alkohol is társul. Csodálatos! Kormegjelölés nélküli whisky, de sejthető, hogy nem 57 éves párlatok alkotják.

talisker2.jpg

 

Talisker 57 North:

Szín: Gazdag, mély borostyán.

Illat: Scottish shortbread, kevés gyömbér, édes hangulatok. Mazsolás, aszús illatok, a venyigék égnek a távolban a szőlőhegyen. Idővel sós, tengeri levegőben terjengő laza tőzegfüstté alakul.

Íz: Édes, érett hangulat aszalt gyümölcsökkel. Kandírozott narancs mellé csodálatosan társul a finom tőzegfüst. Hihetetlen mélység és gazdagság, az alkohol élénk ugyan, de besimul a gyümölcs és a füst mellé. Nagyon gazdag ital!

Lecsengés: Rendkívül hosszan búcsúzik, utóíze hazakísér az edinburgh-i whiskybárból is.

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1012143849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása