Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

A nagy skót whiskytúra 4.rész - Lagavulin

2016. május 04. - Szittnyai Zalán

lagavulin.jpg

Kalandozásaink folytatódtak a festői szépségű Islay-n. A csodálatos Lochside Hotel adta a panorámát az estéhez és a "real scottish" reggelihez. A Bowmore lepárló után a kikötői séta által felbuzdulva azonnal a tengeri ételek felé fordult az étvágyunk a vacsoraasztalnál, és természetesen a jól megérdemelt haggis sem maradhatott el. A frissen felújított Lochside Hotel étterme a halászkikötőre néz, keresve sem találni autentikusabb helyet a szigeten. A Szent Jakab kagyló, a makréla vagy éppen a különböző rákfélék természetesen mindig frissek, a napi ajánlat is a halászok szerencséjétől függően alakul. A bár whisky kínálata is felettébb erős, az islay-i lepárlók minden elérhető párlata megtalálható náluk. Hatalmas élmény másnap a tenger morajlására és a sirályok köszöntésére ébredni. Reggelire az igen laktató "scottish breakfast-et" választottuk kolbásszal, babbal, tojással, hiszen már izgatottan készítettük elő gyomrunkat a Lagavulin kalandhoz. Üljünk autóba, és mintegy 20 percnyi autózással az A846-oson közelítsünk a lepárló felé. A gyönyörű tőzeglápokon átvezető úton elhaladunk Islay egyetlen mini repülőtere és a temérdek, egykedvűen füvet majszolgató birka mellett. A forgalom természetesen csekély, így a keskeny utakon nyugodtan foglalkozhatunk a táj szépségeivel.

A Lagavulint 1816-ban alapította tíz illegális szeszfőző család, együtt léptek a törvényesség útjára. Mára a Diageo cégcsoport talán legmegbecsültebb tagja, a Classic Malts sorozatban az "Islay Style" megtestesítője, lényegében egy ikon. Az elmúlt 200 esztendő nem múlt el nyomtalanul a világ whiskytörténetében, hiszen a Lagavulin erőteljes nyomot hagyott benne. Valóban, az Ardbeg divatosabb név a "whiskysznobok" szemében, azonban a Lagavulin maga a történelem, a kifinomultság és az erő egyvelege, a folyékony tradíció. Ezt a tradíciót és különlegességet tiszteli a hírek szerint Johnny Depp is, aki előszeretettel rendel az étteremben 16 éves Lagavulint, és órákig illatolja kedvenc tengeri aromáit.

lagavulin1.jpg

lagavulin2.jpg

Sétáljunk át a tőzegföldön a Dunyvaig-kastélyig, hiszen onnan a legtökéletesebb a panoráma az Óceán felé, és ami még fontosabb, a Lagavulin felé is. Az erőd egykoron büszkén őrízte a szigetet, manapság történelmi kilátóként funkcionál. Tiszta időben ellátni Írország partjaiig,sőt akár tovább is. Európa szélén állunk, a hely megigézi látogatóját. A következő megálló már Új-Fundland, Kanada az Atlanti-óceán másik oldalán. Járjuk végig a teljes Lagavulin Bay partvonalát, szippantsuk be a sós, jódos, moszatos tengeri levegőt, melyben autentikusan kavarog a tőzegfüstölő csípős illata. Járjuk körbe az egész lepárlót, menjünk ki a mólóra és élvezzük, hogy ott lehetünk. Mert ott kell lenni, testben és lélekben. Értékeljük a pillanatot, melyet sosem fogunk elfelejteni.

lagavulin3.jpg

lagavulin4.jpg

lagavulin5.jpg

A lepárló körbejárása után óriási megtiszteltetésben volt részünk, hiszen az élő legenda, a Lagavulin pincemestere, Iain McArthur tartott nekünk kóstolót. Iain több, mint 45 éve dolgozik a Lagavulinnál, tipikus islay-i, magával ragadó, maníroktól mentes, nyílt és egyenes ember. Semmi sztárallűr, nem érzékelteti, hogy a világ egyik vezető lepárlójának az "agya", így hétköznapi, rusztikus stílusú kóstolóra készülhettünk. Iain többször ismételgette azóta is emlegetett mondását, miszerint ne féljünk kérdezni őt bármiről, azaz "Don't be shy!". Igazi mesebeli figura, aki megjelenésével, humorával akár a Gyűrűk urából is előléphetett volna, mint Hobbitfalva polgármestere.

Iain McArthurról itt tudhattok meg többet:

 Miután körbenéztünk a hordós érlelőben, Iain nem teketóriázott, sorrendben öt hordós tételt mutatott nekünk. Természetesen kiöntésre esély sem volt, hiszen "A jó whisky arra való, hogy megigyuk, mivel az élet vízéről beszélünk!" - mondta Iain. Lehetőségünk volt a hordóból "lopózni" is, ami egy a borospincéknél használatos lopó fém változata volt. Mindegyik tétel nyilvánvalóan hordóerősségű volt, vagyis bőven 50% alkoholtartalom feletti. Alapvetően sherry hordókat használnak, néhány bourbon hordó csak színez a whiskyken.

Lagavulin 10 years old:

Egy Lagavulin a baby-knek, vagy a "Baby Lagavulin" Iain szerint. És valóban, még ifjonti hévvel vágtat a szájban, minden szögletességével együtt. A gazdagsága azonban így is érződik, finom füstös és mézes, gyümölcsös ízeit érdemes egy cseppnyi helyi, skót forrásvízzel megszelidíteni. Idővel és vízzel lecsendesül, barátságossá, édessé válik.

Lagavulin 14 years old:

Na itt megjelenik a bourbon hordó, erősödik a vaníliás tónus. Sós karamell, tengeri jódosság és füst. Édes gyümölcsök, de határozott karakterű. Jól áll neki a plusz négy év.

Lagavulin 18 years:

Ismét sherry hordóra váltunk. Csodálatos, klasszikus Lagavulin illatok, füst, fenol és gyümölcsök. Szájban telt, a füst csak aláfestőzene a gyümölcsökhöz. Iain gyümölcstortához hasonlítja, és egyetértünk vele. Jó ivású, gazdag. Nagyon szép!

Lagavulin 29 years old:

Mélyülő arany. Édeskés, füstös illatok. Ízében aszalt szilva és mézes simaság. Szárított narancs, narancsolaj.A magas alkohol ellenére jó ivású, a tenger felszíne sima és csendes. Alkonyat az öbölben.

Lagavulin 34 years old:

Visszavonuló, legömbölyödő füstpamacs. Aszalt szilva, finom avarosság. Gömbölyű, végtelen. A szájban üveggyöngyökként gurulnak végig cseppjei. Történelmi pillanat, végtelen utazás az óceánon.

Természetesen az élményért cserébe mi is vittünk ajándékot Iain-nek, egy Unicum Szilvát. Rendkívül értékelte a gesztust.

lagavulin6.jpg

lagavulin7.jpg

lagavulin8.jpg

Nyilvánvaló módon górcső alá vesszük az itthon is mindenki számára elérhető, 16 éves változatot.

lagavulin9.jpg

 

Lagavulin 16 years old:

Szín: Klasszikus mélyborostyán.

Illat: Jódos, fenolos, tengeri sós. Tűzrakás a tengerparton alkonyatkor. Aszalt szilva szétmorzsolva.

Íz: Gyönyörű tőzegesség, teafüves, édes kerekség. Melengető skót tea egy csípős tengerparti séta után. Sós és édes ízjáték.

Lecsengés: Hosszú és emlékezetes. Szivar utolsó harmada. Kevés szárított narancs. Tőzeg és gyümölcs gyönyörű játéka.

Óriási élmény volt már maga a helyszín is, feltölt, megváltoztat és sosem hagyja magát elfelejteni. A világ egy teljesen más hangulatú szegletében járunk. És mindehhez még a legendás Iain McArthurral is kóstolhattunk. Köszönöm Lagavulin, örök élmény maradsz!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr478687290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása