Orkney. Mintegy 70 szigetecske lebeg az Északi-tenger és az Atlanti-óceán ölelésében, és ezzel Skócia legészakibb szigetcsoportosulása. Azonban mégsem igazán skót, sokkal inkább skandináv hagyományú. A kis szigetek egy elveszett, letűnt világot juttatnak az utazó eszébe, mint az egykori Atlantisz csúcsai. Orkney esetében a viking kultúra erőteljesen érződik, akár az építészeti hagyatékot, akár a helyi emberek nevét, megjelenését tekintve. A sziget számtalanszor cserélt gazdát, tartozott már dánokhoz, norvégokhoz vagy éppen angolokhoz is, azonban egy jó ideje már a skótok uralják. A viking hordák innen jártak fosztogatni Skócia északi és nyugati részére. Rengeteg neolitikus romba, műemlékbe botlunk, még ötezer éves fennmaradt lakásokat is találunk.Az 1400-as években aztán I. Keresztély norvég király nemcsak a lányát adta III. Jakab skót királyhoz, hanem nászajándékként Orkneyt is. Később persze a skandinávok próbálták visszaszerezni a szigetet, de hiába, Orkney végérvényesen Skócia részévé vált. Orkney szigetlakói azonban ezt sosem gondolták teljesen így.
Akárhogy is tépték a történelem viharai a szigetet, a világok harca sem változtat azon a tényen, hogy manapság az egyik legegyedibb, legkifejezőbb, legpompásabb single malt-ot itt állítják elő. Mára már két lepárló is működik a szigeten, az újabb a Scapa, de mi itt és most a történelmi Highland Park lepárlóval foglalkozunk.
A Highland Parkot (nevét a "legmagasabb mezőről" kapta, ahonnan a forrásvizet szerezték) 1798-ban alapította Kirkwall-ban egy igazán rafinált orkney-i lelkész, egy bizonyos Magnus "Mansie" Eunson, aki nappal a templomban prédikált a hívőknek, éjszakánként pedig titokban whiskyt főzött és csempészett, majd kézen-közön eladta szintén a hívőknek. Kirkwall a szeszcsempészet egyik központja volt és gyakran használták a templomokat az illegális szeszek elrejtésére. 1813-ban egy John Robertson nevű rendőr lefülelte a "whiskylelkészt", majd a saját tulajdonába állította, és legalizálta a lepárlót. A XIX. század végére már olyan nagy házaknak is szállítottak párlatot, mint a Chivas vagy a Ballantine.
A titok a szigorú kézművességben is rejlik, az egész folyamat teszi oly egyedivé a Highland Park whiskyket.
Öt alapköve van a lepárlónak:
- A kézi malátaforgatás (innen származik a "monkey shoulder" kifejezés is, utalva a munkások kialakuló vállproblémáira a folyamatos, megterhelő forgatástól)
- Aromatikus tőzeg, amelyet a saját tőzeglápjaikból szednek a Hobbister Moor vidékéről. Ezen belül is három különböző területről, ahonnan különbözős típusú tőzeget szereznek.
- Hideg érlelés Orkney kristálytiszta, hűvös és szeles levegőjén.
- Az egyedi sherryhordók, amelyek szerintük sokkal kifinomultabbak és ízesebbek a bourbon hordóknál.
- Tökéletes harmonizáció a hordók között, folyamatos ellenőrzéssel.
További érdekesség, hogy külön "hangaházzal" is rendelkeznek. Lényegében csokrokba, bálákba gyűjtik a hangavirágokat, füveket, ezeket kiszárítják a hangaházban, majd a tőzegkemencébe rakják, hogy a tőzeg mellett a hangacsokor is extra illatot, zamatot adjon a malátához. Ez a folyamat is az egyediség része, sehol máshol nem alkalmazzák.
Highland Park - Aged 12 years:
Szín: Nem túl sötét, aranyszín. Alkonyi fények.
Illat: Szárított gyümölcsök, édes barack, és könnyed füstösség az őszi éjszakában. Valahol szalonnát sütnek a faluban.
Íz: Fűszeres és borsos, aszalt gyümölcsös. Édes, mézes, a karamell kissé túlhevült a tűzhelyen, már enyhén füstöl. Elegáns, csiszolt felszín.
Lecsengés: Száraz, tisztán hagyja a szájat. Semmi nehézkesség, hosszan búcsúzik. Elegáns, egyedi whisky. Thor öltönybe bújt.