Az élet vízéről könnyedén!

Sláinte! - A whiskyblog

Sláinte! - A whiskyblog

A holdfény völgye - Platte Valley 100% Straight Corn Whiskey

2017. október 24. - Szittnyai Zalán

platte1.jpg

1856, Weston, Missouri. A polgárháború véget ért, az egykori katonák, dezertőrök visszatérnek lakóhelyükre, vagy éppen új lehetőségek után kutatva elindulnak nyugat felé. Keserű kenyér ez, a háború felemésztett minden vagyont, házakat, jószágot. Újra telepesként indulhattak útnak. Missouri állam már a Közép-Nyugat része, elegendő távolságra a háború tűzfészkétől. Sokan fakitermeléssel foglalkoznak az erdőkben gazdag vidéken, a laposabb részeken a kukorica lesz a meghatározó. Elsőrendű hordók alapanyaga kerül a kezek közé, a whiskey pedig a mindennapok része volt a kezdetektől fogva. Kis lepárlóüzemek létesülnek az erdők mélyén, minden család elkészítette a maga italát. Akkoriban nem foglalkoztak az érlelési időkkel és kísérletekkel, amikor az egyik hordó elfogyott, már csapolták is a másikat. Ha néhanapján piacra is került az ital, azt kerámia vagy agyagkorsókban kínálták a vegyesboltokban. A Saloon-okban az elegánsabb palackokba már a kocsmáros töltögette az éj leple alatt a különböző "zugwhiskey-ket".

plattevalley.png

Benjamin és David Holladay egykoron magasrangú tisztként szolgáltak a háború alatt, számukra jövedelmezőnek bizonyult a vérontás. Megnyitották lepárlójukat Westonban, majd érdekeltségeket szereztek a nyugat legnagyobb szállítmányozó vállalatában, a Wells Fargo Expressben is. Szállodákat, Saloon-okat, bányákat nyitnak, alig tíz év alatt a leggazdagabb vállalkozókká válnak az USA-ban. Elsőként kezdenek a 100% kukoricából álló Straight Corn Whiskey-vel nagy mértékben kereskedni, fényes, nem túl sötét karakteréről a vidéken a "Moonshine" vagyis a "Holdfény" nevet kapta az ital. Sajnos, amint az lenni szokott, egyszer fent, egyszer lent. A lepárló a XX. századra új tulajdonosok kezébe kerül, a második világháborúig többször is gazdát cserél. 1942-ben a McCormick család veszi birtokba az üzemet, ők pedig hűen a tradíciókhoz, az eredeti kerámiabutykosokban hozzák forgalomba a "Holdfényt". 1993-ban két befektető, Ed Pechar és Mike Griesser kiterjesztik a gyártást gin-re (Broker's) és vodkára is. 2016-tól, a lepárló 160. születésnapjától kezdve, visszatértek a gyökerekhez és ismét Holladay Distillery-ként kezdtek működni, melyet a McCormick Distilling Company vezet. Első, új/régi címkés whiskey-jeik 2019-re várhatóak, ugyanis a "Holdfény" legalább három évig érlelődik, elsősorban használt hordókban. Nézzük hát a híres "Holdfény" játékát.

platte2.jpg

Platte Valley - 100% Straight Corn Whiskey:

Szín: Halvány szalmaszín, a holdsugár játéka a Missouri-folyón. Nincs új hordó, és maximum 3 éves érlelés.

Illat: Nagyon friss, mentás, hűvös. Édes kukoricás, kevés alkoholos felhang. Friss és üde.

Íz: Nincs túlgondolva, az abszolut hétköznapok itala. Ilyet ihatott Wyatt Earp vagy Doc Holliday az OK Corral-ban, vagy hasonlót főzhettek a Hatfield-ek az erdő mélyén Kentucky és Virginia határán.

Lecsengés: Ez az ital visszarepít a Vadnyugatra, hízelkedéstől mentes, szikár whiskey.

A bejegyzés trackback címe:

https://slaintewhiskyblog.blog.hu/api/trackback/id/tr3613071546

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Beszédközpont jelentkezz! 2017.10.30. 13:12:42

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Mi mindenre jó az alkohol? A Heti sajtó kincset érő listákat dob hétről hétre, hogy ne igyál céltalanul. Hétszentség'17/43 2017. 10. 23. Hatvanegy éve lázadt fel a magyar nép a sztálinista t...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása